Vroegere Projecten

 

Het Noordelijk Film Festival

Aan het Noordelijk Film Festival heeft het Fries Film Archief, behorende tot dezelfde organisatie, regelmatig bijdragen geleverd. Van filmvoorstellingen over bepaalde dorpen of steden tot kunstprojecten en feestjes. Soms waren we klein, soms groots aanwezig, maar altijd wel op een unieke wijze. Een aantal van de projecten zijn er hier uitgelicht.

Bûter en Brea

Elf compilaties rond ‘Eten in Fryslân’ werden op een tafel geprojecteerd. Elk filmpje was gevuld met een Fries gedicht waar het beeld op reageerde. Dit project stond midden in de foyer.

De gebruikte gedichten waren: ‘De muskadel’ van Eise de Boer, ‘Iel’ van Jan Bylsma, ‘Beerenburch’ van Josse de Haan, ‘Dream’ van Tsjisse Hettema, ‘Mini-Krisis’ van Elmar Kuiper, ‘Pindasjinees’ van Tiny Mulder, ‘Reklameboadskip’ van Ria Postma-Stolk, ‘Fers 74′ van Trinus Riemersma, ‘De blonde muze’ van Jac. Q. Smink, ‘De eetskuur’ van Albert Tilma en ‘Ballerina’s, stront en suere bommen’ van Henk van der Veer

De tentoonstelling was voor het eerst te zien op het Noordelijk Film Festival 2006. De gesproken gedichten komen uit de collectie van Tresoar. De compilaties zijn van de hand van Robert Kalverda, met uitzondering van de beelden bij ‘Dream’ en ‘Pindasjinees’ (edit Obby Veenstra).

10.000 vaults

Als iets duidelijk werd tijdens het Archief VJ feest 10.000 vaults, dan is het dat het Noordelijk Film Festival behoefte heeft aan een swingend feest. Iedereen ging heerlijk uit zijn dak op het podium van de FB-zaal. DJ’s Elroy, Marike en Robert maakten een aanstekelijke mix van dance, funk en vooral heel veel foute disco.

VJ Egmar.nl liet de archiefbeelden op een groot rond doek en verschillende televisies lekker meedansen. Zo zong het koor van plattelandsvrouwen mee op it’s raining men, wipwapten kinderen op I want to ride a white horse en deinden schepen mee op Rick James’ superfreak.

Ook de vroeger vaak met zorg gemaakte tussentitels hadden een swingende bijrol. Het scherm waar normaal de festivalfilms op draaien was omhooggehesen. Hierop liep een projectie van kluizen waar zich steeds eentje opende om een kort archieffragment te laten zien: een hippie die zijn tong uitsteekt, een trein die wegrijdt en nog veel meer.

Diepfries

Voor het project ‘Diepfries’ lag er een schip uit de museumhaven voor de Harmonie. Op het zeil werden typisch Friese beelden vertoond: Elfstedentocht, skûtsjesilen, fierljeppen, Friese klederdrachten, boerenleven en beelden van BF’ers. Dit project zou een vervolg krijgen op verschillende locaties in de provincie. In een grote tipitent wilden we bijzondere films draaien uit ons archief. Uiteindelijk strandde het project door het ontbreken van mankracht.

 

andere projecten

 

Fokus Fryslân

Dit was een educatieproject samen met de Afûk: een lespakket met boek+dvd en website. Het lespakket was bedoeld voor basisscholen om te laten zien hoe Fryslân vroeger was. Het eerste boek+dvd was ‘Beroppen’, het tweede ‘Leauwen yn Fryslân’. Daarna is het project gestopt. Er kunnen geen boeken of dvd’s meer worden besteld. Desondanks plaatsen we als aandenken binnenkort nog enkele filmpjes op de website.

Toen en nu

Een educatieproject voor het voortgezet onderwijs, waarin scholieren een film namen uit het
Fries Film Archief en daar zelf een huidig tijdbeeld naast zetten. Vervolgens maakten ze hier één film van.

Wadblik

WadBlik was een initiatief van de Waddenacademie in samenwerking met Het Fries Museum, Film in Friesland en de Nationale UNESCO Commissie. Het Fries Film Archief selecteerde in overleg met de inleiders de filmfragmenten die werden vertoond. Meer…

Historische Informatie Punten Súdwest-Fryslân (HIPS)

Al sinds 1997 werkt het Fries Film Archief samen met de Historische Informatie Punten Súdwest-Fryslân. Elk kwartaal wordt er een nieuwe historische expositie in de plaatselijke bibliotheken van de zuidwesthoek. Bij elke expositie zit een compilatie van filmmateriaal uit het Fries Film Archief die past bij het onderwerp van de expositie. De HIPS zijn te vinden in de bibliotheken van Balk, Bolsward, IJlst, Makkum, Sneek, Wommels en Workum.