De Friese film

filmer

Het Fries Film Archief heeft in haar collectie diverse films van Friese filmmakers die de cinema in Friesland op de kaart hebben gezet. Deze pioniers zijn van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van de film en filmcultuur in Fryslân. Het Fries Film Archief beschouwt het niet alleen als haar taak om historisch filmmateriaal gerelateerd aan Friesland te beschrijven, catalogiseren, digitaliseren en publiek toegankelijk te maken, maar wil ook informatie over de Friese filmgeschiedenis met u delen. De rubrieken hieronder vormen een kennisbank in opbouw; naast informatie over films en/of filmmakers kunt u er filmpjes bekijken.

Heeft u iets wat in deze rubrieken niet mag ontbreken? Neem dan contact met ons op.

Schets van de Friese Filmgeschiedenis

Voor het Fryske bûsboekje (Friese zakagenda), dat in 2017 als thema ‘Film & Fryslân’ heeft, schreef Fries Film Archief-coördinator Syds Wiersma een korte historische schets over de Friese filmgeschiedenis. Voor de webside van het Fries Film Archief schreef hij ook een uitgebreidere schets. Deze vindt u hier. De schets is grotendeels periodiek opgebouwd: begin van de film in Friesland, jaren twintig en dertig, etc.

Friese filmmakers

Friese filmmakers als Gerrit Aalfs en Anton Stoelwinder zijn van grote betekenis voor het Friese filmlandschap. Zij en andere amateurfilmers of professionals komen hier aan bod.

Publicaties over de geschiedenis van de friese film

Wij hebben een kleine verzameling gemaakt van publicaties over de Friese filmgeschiedenis. Deze publicaties kunt u hier lezen.

uitgelicht!

In aanloop naar het Noordelijk Film Festival 2013 publiceerde het Friesch Dagblad in de zaterdagkrant een reeks van acht columns over bijzondere films uit het Fries Film Archief. De reeks is geschreven door vaste medewerkers en vrijwilligers van het filmarchief. Zij belichten op persoonlijke wijze hun favoriete film(s). U kunt hier doorklikken naar de reeks.