Veelgestelde vragen

Ik wil mijn oude films LATEN DIGITALISEREN. Kan dit bij het filmarchief?

Ja dat kan, maar wel op voorwaarde dat de films belangwekkend zijn voor het archief. Zo niet, dan verwijst het archief door naar andere instellingen.

Ach, het zijn maar familieopnamen. Zijn die wel interessant voor het filmarchief?

Ja! Juist familieopnamen bieden ons zicht op het leven van alledag en op wat men belangrijk vond om vast te leggen. Het zegt iets over het Friese gezinsleven, de ontwikkeling van mobiliteit (vakantiefilms!), de manier waarop men belangrijke gebeurtenissen zoals bruiloften en verjaardagen vierde, enzovoort. Ook geven familiefilms vaak een verrassende kijk op de Friese omgeving, denk bijvoorbeeld aan vakantiefilms van de Waddeneilanden of de Friese wateren.

Ben ik mijn film kwijt als ik die aan het archief geef?

Nee, u krijgt altijd de filmbestanden van gedigitaliseerde collecties. Deze bestanden staan ook veilig op onze server. Zelfs als u een filmbestand kwijt bent, kunt u ze bij ten alle tijden weer opvragen. U blijft hoe dan ook eigenaar van het materiaal, tenzij u besluit om het aan het archief te schenken.

Hoe oud moet materiaal zijn om voor het archief interessant te zijn?

In principe is het onderwerp belangrijker dan het jaartal. Wij zijn ook geïnteresseerd in recent digitale filmmateriaal.

Ik wil graag een film bestellen, kan dat?

Wilt u historische beelden vertonen tijdens een dorpsfeest, een bedrijfsjubileum, een tentoonstelling of in de klas, dan kan dat. Wij kunnen alle digitale films via downloadlink of op harde-schijf/usb-stick leveren. Voor (openbare) vertoning van de films moeten wij vaak wel kosten in rekening brengen. Voor de mogelijkheden kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Ik wil graag een thematisch of plaatselijk overzicht. hebben jullie dat?

Wilt u een overzicht van bestaande filmfragmenten over een bepaald thema of een bepaalde stad/dorp, dan kunnen we dit voor u maken. Kijk ook eens op ons YouTube-kanaal. Daar hebben wij namelijk al verschillende thematische afspeellijsten gemaakt.

IK WIL GRAAG JULLIE FILMS BEKIJKEN, WAAR KAN DAT?

Al onze films kunt u terugvinden in onze online database. Daarnaast kunt u veel films en thematische afspeellijsten op ons YouTube-kanaal vinden. Ook op Facebook en Instagram plaatsen wij regelmatig films en verhalen uit onze collectie.