Filmbeelden kibboets Franeker, 1937

Filmbeelden kibboets Franeker, 1937

In het oude tramstation aan de Harlingerweg 45 in Franeker zat tussen 1935 en 1941 een kibboets gevestigd. Dit was een landbouwschool voor Joodse jongeren, zogenaamde Palestina pioniers. Een deel van de studenten kwam uit Nederland, maar er waren ook gevluchte jongeren bij uit onder andere Duitsland, Oostenrijk en Polen.
De film is gemaakt door dr. Jacob Bramson, tweede geneesheer bij Groot Lankum in Franeker en oprichter van de kibboets.

Een jongeman, Horst Meijer, is aardappels aan het rooien op het land van de boerderij van weduwe Fokkema aan de Hertog van Saxenlaan 4 te Franeker. Er staat een stevige wind.

Een gevelsteen met een boer, een koe en een schaap op een van de boerderijen waar de Joodse jongeren aan het werk zijn. Twee vrouwen komen naar buiten, de oudere is Antje van der Weij, de weduwe van Herre Fokkema, eigenaar van de boerderij aan de Hertog van Saxenlaan in Franeker. Een vrouw en een kind bij een waslijn met schone was.

De stadsboerderij van Bouma op de Noorderbleek met de stadsgracht. Vervolgens draait de camera naar het zuiden met het bolwerk en de Ypeijsingel.

Een man rijdt paard zonder zadel. In galop passeert hij de Fristho meubelfabriek. Vervolgens rijdt hij naar het terrein van de kibboets. Daar begeleidt hij een jonge vrouw die nu op het paard zit. Op het oude perron staan veel jongeren te kijken naar de paardrijles. Twee vrouwen worden om de beurt op de rug van het paard geholpen. Daarna is Channa de Leeuw te zien tjdens het paardrijden en na haar Hannah Levy. Joseph Dinner galoppeert met het paard over het grasveld bij het oude perron en kijkt tijdens het rijden in de lens van de camera. Eleazer ‘Eli’ Asscher racet voorbij op het paard. Drie mannen kijken, naar het tafereel, Paul Schlessinger (knickerbocker en keppel), Hans Martin ‘Shlomo’ Cohn (sigaret) en Joseph Dinner. Hijman ‘Chaim’ Bekker rookt een sigaret en aait het paard. Hannah Levy loopt langs de camera, op de achtegrond staan enkele leden van de kibboets.

Een man met donker haar, een bril, een keppel en klompen is de grond aan het omspitten.