Filmbeelden kibboets Franeker, rond 1939

Filmbeelden kibboets Franeker, rond 1939

In het oude tramstation aan de Harlingerweg 45 in Franeker zat tussen 1935 en 1941 een kibboets gevestigd. Dit was een landbouwschool voor Joodse jongeren, zogenaamde Palestina pioniers. Een deel van de studenten kwam uit Nederland, maar er waren ook gevluchte jongeren bij uit onder andere Duitsland, Oostenrijk en Polen.
De film is gemaakt door dr. Jacob Bramson, tweede geneesheer bij Groot Lankum in Franeker en oprichter van de kibboets.

Flip Cohen (Uri Cannah) is in een boom geklommen om fruit te plukken. Een jongeman met bril laat trots de oogst zien aan de camera. De groep bestaat uit onder andere Hans Martin ‘Shlomo’ Cohn (klettervest), Joseph Zvi Dinner, Hijman ‘Chaim’ Bekker (bril, bretels), Eleazer ‘Eli’ Asscher en Hannah Levy.

Twee vrouwen zijn aan het werk bij een tuindersbedrijf met kassen op de achtergrond. Dit bedrijf lag achter de school, deels op het terrein van de suikerfabriek en hoorde bij landbouwproject Groot Lankum Een man komt in beeld, dit is waarschijnlijk Jurjen Knol de hoofdkweker van het bedrijf waar de dames aan het werk zijn. Een van de dames draagt een hoofddoek. Ze snijden stekjes af of zijn onkruid aan het wieden. Op de achtergrond is het kassencomplex te zien. De vrouwen zitten op een afscheiding en eten iets.

Chaim Bekker leidt een paard over het terrein van de kibboets, op de rug van het dier zit een jonge vrouw, mogelijk Esther Blok. Een vrouw komt aanlopen, ze knoopt haar hoofddoek vast. Ze was eerder te zien tijdens haar werk bij het tuinderbedrijf.

Verschillende mensen staan buiten. De man met de spencer en de bril is waarschijnlijk Salomon (Shlomo) Aptroot, een opleider. Eli Asscher staat met zijn armen over elkaar en lacht naar de camera. Eli Dasberg, een oudere man met bril. Verschillende vrouwen van de kibboets, onder andere de dames die op het land werkten. De zoons van Dasberg, Simon en Samuel. Een close up van twee vrouwen, links Judith Wolff (Pinsky) en rechts de dame die eerder te zien was bij het tuindersbedrijf. Een jonge vrouw met bril, Sara Dinner (Ben Aharon), de oudere zus van Joseph. Verschillende mannen bij de kibboets, o.a. Chaim Bekker. De man in donkere kleding is waarschijnlijk Mordechai Bollegraf. In het weiland aan de overkant staat het paard. Eli Asscher loopt lachend langs de camera.

Koeien staan te grazen in een weiland. Asscher komt aanlopen met een melkerskrukje, een emmer en een bindtouw. Vanuit verschillende hoeken wordt gefilmd hoe hij aan het melken is. Een jongen met een bril en een fedora (hoed) kijkt toe. Als Asscher klaar is met melken maakt hij het bindtouw los en leegt hij de volle emmer in een melkbus. Hier is ook de boerderij deels te zien.

Straatbeelden met Carolina ‘Corrie’ Bramson-Klein en de kinderen van het echtpaar Bramson, Reina, Joseph en Betsy. Er fietst een groep scholieren langs.

Drie jongemannen zitten buiten in een kring aardappels te schillen. Rechts waarschijnlijk Walter Goldschmidt, links Benjamin ‘Benno’ Freimann. Reina Bramson loopt langs. Een vrouw giet ergens water uit. Horst Meijer en een vrouw doen de was met behulp van een wasbord. Een dampende teil water met een wringer.

Binnen zit Helmuth ‘Joshua’ Wolff aan tafel te werken. Op de voorgrond zit iemand te werken aan een typemachine.

Buiten zitten vier mannen in een kring, onder hen Freimann en waarschijnlijk Goldschmidt. Op de achtergrond lopen een vrouw, Joseph Bramson en Wolff.

Malvine ‘Mimi’ Brandweiner, ze gebruikte ook de naam Rachel, loopt lachend langs de camera en is dan te zien als ze het washok verlaat met een grote teil.

Binnen aan de eettafel zitten Corrie en Betsy Bramson.

Meerdere mensen bij een voordeur, een vrouw trekt een jongetje weg. Twee mensen komen naar buiten met een wastobbe, deze wordt leeggegooid in het gras naast een karrenspoor. Twee jongens komen naar buiten, ze zwaaien naar de camera. De jongen in overall is Abraham Neuberger. Er wordt nog een teil leeggegooid in het gras. Twee kinderen halen iets lekkers uit een blik, waarschijnlijk Joseph en Reina Bramson. Op de achtergrond mw. Bramson. Eli Asscher staat links in de deuropening. Meir Bar-Shalom (voorheen Friedman of Frijdman) tilt Joseph op. De kinderen en twee kibboetsleden. Een vrouw met een schort, eerder was ze te zien toen ze de was deed met Horst Meijer. Meir komt nogmaals in beeld.