Reünie rondom Sneker filmparodie uit 1968

Bonnie & Clyde

De korte speelfilm ‘Boukje en Claes’ (1968) van de Snekers Koen Eekma en Theo de Grijs is bij het Fries Film Archief ingebracht. Ruim 45 jaar geleden maakten zij een filmparodie van de kaskraker ‘Bonny en Clyde’ (1967), met de acteurs Faye Dunaway en Warren Beatty. De jongens hadden een productiebudget van 140 gulden, een geleende Super8 camera, veel fantasie en de enthousiaste inzet van vrienden uit café De Witte Kat. Het filmpje van ruim 10 minuten werd in Sneek enthousiast ontvangen. Enkele weken geleden was de cast voor een reünie bijeen in Lokaal 55.

Het Amerikaanse duo Bonnie Parker en Clyde Barrow werd als bankrovers in de jaren dertig wereldberoemd. Hun criminele ‘zegetocht’ duurde niet lang: op 23 mei 1934 werden ze gedood, nadat ze door de politie in een hinderlaag waren gelokt. Hoewel tot de tanden toe bewapend kregen Bonnie en Clyde niet de kans om naar de wapens te grijpen en werden ze volgens geschiedschrijvers “door een regen van duizend geweerschoten” geveld. Op dat moment werden ze verdacht van 14 moorden en diverse overvallen en inbraken.

Zo’n 50 reünisten bekeken ‘Boukje en Claes’ opnieuw. Het leidde tot sterke en minder sterke verhalen over hun ervaringen en vriendschappen. Unanieme conclusie van de reünisten: weliswaar heeft in de loop der jaren de zwaartekracht toegeslagen, maar qua spirit is de generatie van de jaren zestig nog springlevend.

De originele Super8 film met ‘Boukje en Claes’ ligt nu eveneens springlevend in het Fries Film Archief en zal binnenkort worden gedigitaliseerd.