Noordelijke Home Movie Day 13 oktober

home video dag

Wie heeft er thuis videobanden liggen met eigen opnames van de kinderen, een dorpsfeest, een schoolfeest, een sportwedstrijd? Of misschien van de Elfstedentochten van 1985, 1986 en 1997?
Tussen 1980 en 2005 hebben veel mensen met een videorecorder zelf filmopnames gemaakt. Bij elkaar duizenden uren aan videomateriaal, die mooie inkijkjes bieden in het leven van toen. Helaas bevindt zich weinig van dit amateurmateriaal in de audiovisuele archieven. Als daar niet snel iets aan gedaan wordt, is het te laat. De kwaliteit van videobanden gaat namelijk hard achteruit. Voor we het weten is 25 jaar aan unieke bewegende beelden van onze recente geschiedenis voor altijd weg.

Het Gronings Audio Visueel Archief, het Drents Audio Visueel Archief én het Fries Film Archief willen het niet zover laten komen. Op zaterdag 13 oktober vindt daarom een Home Movie Day plaats. Die dag kunt u uw eigen videobanden laten zien in de Groninger Archieven. Archiefexperts bekijken daar de beelden. Bijzondere video’s worden dan opgenomen en goed geconserveerd in de archieven. U krijgt daar een mooie kopie op dvd voor terug.Het gaat dus vooral om video. Dat wil zeggen: VHS, Betamax, Video 2000, maar ook Hi8, Video8, Digital8 en MiniDV. En denk niet meteen dat uw materiaal niet interessant is, want dat is het vaak juist wel. Elke video-opname geeft namelijk een kijkje in het verleden en kan daarom de moeite waard zijn om bewaard te blijven: voor uw gezin, familie, dorp, stad, streek of provincie.

Kom daarom dus op zaterdag 13 oktober in Groningen naar de Home Movie Day en neem uw eigen videobanden mee!

Aanvang: 11:00
Locatie   : RHC Groninger archieven (klik voor kaart hier)

En mocht u op deze dag niet kunnen, dan kunt u altijd contact opnemen met een van de drie archieven. Daar kunt u een afspraak maken om uw video’s samen te bekijken.