Jubilerend Fries Film Archief pakt groots uit tijdens Noordelijk Film Festival

Penninga - haven - 3  Tewaterlating Frisian Mariner 1977

Het Fries Film Archief (FFA) bestaat dit najaar 25 jaar. Om deze verjaardag te vieren wordt er tijdens het Noordelijk Film Festival van 6 tot en met 10 november groots uitgepakt. In samenwerking met de filmarchieven van Groningen en Drenthe komt er een programma met regionale en internationale onderdelen, waaronder de herpremière van Hoe een haven niet kon, en er toch kwam van Henk Penninga en een performance van kunstenaar en verhalenverteller Janek Turkowski. En er is meer dan film alleen.

Herpremière
Het was eind jaren ‘70 dat Henk Penninga, mede-oprichter van het Fries Film Circuit, een film maakte over de omstreden industriehaven van Harlingen. De film Hoe een haven niet kon, en er toch kwam schoot Penninga met een Super 8 camera. Onlangs is de film volledig gereviseerd en gedigitaliseerd door Penninga zelf en op zaterdag 9 november beleeft de film een speciale herpremière.

Dichten op beeld
Het FFA doet tijdens het filmfestival méér dan alleen maar film. Het archiefprogramma wordt op donderdag 7 november geopend met BEELDVOORWOORD/WOORDVOORBEELD: een dichtersbattle waarbij dichters uit Friesland, Groningen en Drenthe poëzie voordragen bij zelfgekozen beelden uit de noordelijke filmarchieven. De battle wordt geleid door dichter en organisator Melvin van Eldik, in de jury zit onder andere Anne Feddema.

Parels uit eigen archief & HCL
Op vrijdag treedt het filmarchief letterlijk naar buiten. Medewerkers en vrijwilligers laten door middel van beeldcolumns zien wat de échte parels zijn uit de collectie. Nog zo’n onderdeel waar mensen alleen op dit festival bij kunnen zijn: op zondag wordt er samen met het Historisch Centrum Leeuwarden een filmspecial aangeboden met unieke beelden over de rijke geschiedenis van de Friese Zuivel.

Janek Turkowski en docu’s
In Het verhaal achter de Groningse smalfilmliga vertelt de Poolse kunstenaar en verhalenverteller Janek Turkowski  i.s.m. Noorderzon en Stichting GAVA – Smalfilm over zijn ontdekkingen over deze bijzondere filmliga. Ook draait er tijdens het festival een aantal documentaires. Zo duikt de Canadese Sarah Polley in de film ‘Stories we tell’ met behulp van homevideo’s, foto’s en interviews in het leven van haar creatieve en mysterieuze moeder.

Het archiefprogramma
Het hele archiefprogramma is te vinden op de website van het Noordelijk Film Festival.

Het Fries Film Archief
Het FFA werd in 1988 door een groep Friese filmmakers en filmliefhebbers opgericht. Zij deden dit om te voorkomen dat het filmische erfgoed van Friesland verloren zou gaan. Het FFA is het oudste regionale filmarchief van Nederland en beheert filmcollecties van honderden particulieren, organisaties en bedrijven. De collectie bestaat intussen uit ruim 6000 films en video’s, grotendeels gemaakt door Friese amateur-filmers en documentairemakers.