IT SIL DOCHS WER HEVE!! ELFSTEDEN FILMMARATHON IN TRESOAR

1956 - Kransmeisje

Vrijdag 8 februari wordt er een Elfstedenrecord gebroken. Dan begint de langste Elfstedenloze periode sinds de eerste officiële tocht in 1909. Tussen 18 januari 1963 en 21 februari 1985 lagen 8070 dagen. Hier breken we vrijdag doorheen. Voor het Fries Film Archief en Tresoar aanleiding om op die dag een filmmarathon te houden: meer dan vijf uren filmbeelden van tachtig jaar Elfstedentocht (1917 tot en met 1997) vertoond in de Histobios van Tresoar. Je hoeft niet vroeg op. Het eerste startschot klinkt om 10 uur ‘s ochtends, het tweede om 4 uur ‘s middags. 

Het Fries Film Archief bezit een rijke collectie Elfstedenfilms. Het oudste filmmateriaal dateert van 1917 en werd geschoten in Franeker, Harlingen, Hindeloopen en Sneek. De tochten daarna zijn door veel filmmakers vastgelegd. Een groot deel van deze opnames ligt bij het filmarchief. Uit die schat hebben we een compilatie van meer dan vijf uur samengesteld. We vertonen deze bijzondere beelden vrijdag twee keer.

De journaals van Polygoon over de Elfstedentochten zijn wereldberoemd. Maar vrijdag laten we andere beelden zien. Vooral van Friese filmmakers: gepassioneerde filmhobbyisten, zoals de Sneker bloemist Piet Wagter, de talentvolle filmmakers Gerrit Aalfs en Bart Tromp, de leden van het Friese filmcollectief De Kleare Kimen en van Mindert Hepkema, oprichter en jarenlang voorzitter van de Elfstedenvereniging.

Het archief van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden ligt bij Tresoar. Hier zit prachtig historisch fotomateriaal tussen. Een kleine selectie eruit is vrijdag bij de Histobios te zien.

Een deel van de Elfstedenfilms is zonder geluid . Bij deze beelden wordt vrijdag live commentaar gegeven door Jurryt van de Vooren, auteur van het boek 8070 Dagen – Wachten op de Elfstedentocht. Van de Vooren ziet veel filmbeelden ook voor de eerste keer en zal proberen deze ter plekke te duiden, in samenwerking met de zaal.

De filmmarathon wordt gehouden in Elfstedensferen, uiteraard met koek en zopie en snert (erwtensoep). Iedereen is welkom. De toegang is gratis. Bezoekers kunnen tijdens de filmvertoning vrij in- en uitlopen.

Datum: vrijdag 8 februari
Plaats: Tresoar / Fries Film Archief, Boterhoek 1, Leeuwarden
Tijden: 10.00-15.15 uur; 16.00-21.15 uur
Toegang Histobios: gratis; vrij in- en uitlopen
Parkeergelegenheid: Parkeergarage Oldehove

Hier alvast een voorproefje: Gerrit Aalfs zijn filmreportage over de Elfstedentocht van 1941 (zonder geluid). Vrijdag met commentaar van Jurryt van de Vooren.