Harlinger filmer Jacob Roorda in the picture

Simmer 2000

Het Fries Film Archief gaat een deel van de videocollectie van Jacob Roorda (Harlingen) digitaliseren. Roorda is een bekende Friese amateurfilmer. Al 35 jaar is hij met zijn camera bij allerlei evenementen in Fryslân te vinden, met name in Harlingen en Leeuwarden. Zijn films geven een uniek beeld van de Friese actualiteit vanaf eind jaren ’70.

Een kleine keur uit de evenementen en gebeurtenissen die Jacob Roorda filmde:
- de laatste jaren in en om het voormalige Bonifatius Hospitaal in Leeuwarden
- diverse straat- en bevrijdingsfestivals in Leeuwarden
- afbraak van de oude en bouw van de nieuwe schouwburg De Harmonie
- diverse visserijdagen in Harlingen
- diverse jaargangen van de PC in Franeker
- Simmer 2000

Roorda past in de traditie van Friese ‘journaalfilmers’, zoals Cornelis Bruinsma, Eduard Janse (beide Leeuwarden) en Age Boschma (Bolsward): gepassioneerde filmers die jarenlang de Friese en/of plaatselijke actualiteit volgden en deze – soms systematisch, soms lukraak – in beeld brachten.

De video’s van Roorda worden gedigitaliseerd met geld vanuit het Amateurfilm Platform (AFP), een initiatief van Beeld en Geluid. In samenwerking met diverse regionale av-archieven, waaronder het FFA, is Beeld en Geluid begonnen met de inzameling en digitalisering van videomateriaal. De videocollectie van Jacob Roorda past perfect binnen deze doelstelling. Zie: Amateurfilm Platform

Enkele jaren geleden liet Roorda al eens enkele video’s bij het FFA digitaliseren. Hier kunt u zijn film over Simmer 2000 bekijken.