Beelden gevonden van het Friesland Bataljon (1945)

Op 17 juli houdt het Oorlogsvrijwilligers Bataljon Friesland zijn jaarlijkse reünie in Havelte. Het Friesland bataljon bestond uit 850 militairen die in 1945 naar voormalig Nederlands-Indië werden uitgezonden. Het bataljon werd samengesteld uit leden van het voormalige Friese verzet en vrijwel direct ingezet voor de oorlog in Nederlands-Indië. In totaal zijn 30 leden van het bataljon omgekomen tijdens de strijd in Indië. Ter nagedachtenis aan deze gesneuvelden ligt een plaquette bij het monument van het Regiment Johan Willem Friso op de Johannes Postkazerne in Havelte. Van het bataljon zijn nu nog 80 man in leven.

Toen het Fries Film Archief op verzoek van het Leeuwarder Comité 4 en 5 mei op zoek ging naar beelden van het Friesland bataljon, bleken er in drie films beelden te zijn van parade en défilé van het  bataljon vlak voor het vertrek in 1945.

-  Film van Numan over de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (1945) – AV2034

-  Film over de bevrijding van Leeuwarden (1945) – AV3335

- Film van Bultsma over het verzet in Leeuwarden (1945) – AV3333

Daarnaast doken er in het Fries Film Archief beelden op uit voormalig Nederlands-Indië, die zijn gemaakt door kapitein Keijzerswaard. Hij was hoofd logistiek bij het Friesland bataljon.

De beelden zullen op 17 juli tijdens de reünie van het bataljon aan de oud-strijders worden vertoond.

Hieronder ziet u een fragment uit de film over de bevrijding van Leeuwarden, met de parade van het bataljon op 26 oktober 1945 op het Leeuwarder Zaailand, kort voor het vertrek naar Nederlands-Indië.