Archiefprogramma op veertigste editie Noordelijk Film Festival

Inloopstill - Live In Memoriam Pieter Verhoeff

Woensdag 6 november gaat de 40ste editie van het Noordelijk Film Festival van start. De programmeurs hebben een veelzijdig programma neergezet. Het Fries Film Archief doet uiteraard weer volop mee. Hieronder een overzicht. 


Tentoonstelling festivalposters en -boekjes
Van alle veertig edities van het filmfestival hebben we de festivalposters en programmaboekjes terug kunnen vinden. Er zitten pareltjes van vormgeving tussen. Alle materiaal kun je bekijken bij Slieker Film (Fries Museum, Mezzanine) en in de foyer van De Harmonie (naast de Aegonzaal).

 

Histobios
Ook dit jaar bouwt het Fries Film Archief een Histobios op in de foyer van De Harmonie. Hier vertonen we alle reportages en nieuwsflitsen die Omrop Fryslân tussen 1995 en 2018 van het filmfestival maakte.

De vertoning is dagelijks en doorlopend van 17.00-23.00 uur

Ode aan Pieter: Docu’s en making-ofs Pieter Verhoeff
In de Histobios vertonen we ook een serie documentaires van regisseur Pieter Verhoeff die niet in het hoofdprogramma van het festival zijn geprogrammeerd. Pieter Verhoeff overleed in april 2019 op 81-jarige leeftijd. Het Noordelijk Film Festival vertoont zijn werk in een retrospectief. Naast het hoofdprogramma, met Verhoeff zijn bekende speelfilms en documentaires, vertonen we in de Histobios de making-of documentaires/reportages van zijn drie Friestalige speelfilms (De Dream, Nynke en De Vuurtoren) en zijn wat onbekendere werk. Zo maakte Verhoeff eind jaren 60 een spraakmakende portret van de Friese schrijver Trinus Riemersma, die onderwijzer was in het dorpje Gau en daar naar aanleiding van zijn roman Minskrotten-Rotminsken in conflict kwam met het schoolbestuur. Ook Verhoeff zijn docu’s over kunstenares Dette Glashouwer, gemaakt voor Omrop Fryslân, laten we zien, alsmede Sa Seach ik Fryslân, een lang interview van Geart de Vries met Verhoeff uit 1994.

De vertoning is dagelijks en doorlopend van 11.00-17.00 uur
Klik hier voor het hele programmaLive In Memoriam Pieter Verhoeff

Het Fries Film Archief is ook nauw betrokken bij de productie van het Live In Memoriam over Pieter Verhoeff, zondagmiddag 10 november. Aan de hand van korte filmfragmenten gaat Geart de Vries met vijf gasten in gesprek over de betekenis van Pieter Verhoeff als filmmaker: Hanneke Heeremans (Pieter zijn vrouw), Peter Tuinman (acteur), Paul van den Bos (cameraman), Dette Glashouwer (theatermaker) en Geert Mak (auteur). Geart de Vries is directeur van Historisch Centrum Leeuwarden en was als programmamaker bij Omrop Fryslân in het verleden nauw betrokken bij diverse producties van Pieter Verhoeff. Tijdens het gesprek vertonen we korte fragmenten uit Pieter zijn films. Na het Live In Memoriam volgt de vertoning van de miniserie De Vuurtoren, voor het eerst in decennia op het witte doek.

Live In Memoriam: zondag 10 november, 14.15-15.15 uur, Accent Zaal
De Vuurtoren, miniserie: zondag 10 november, 15.45-19.00 uur (met pauze), Accent Zaal