Film AV7406 Winter in Friesland, 1954-1956 (Detailbeschrijving)

1954 Jeen close up

Een bijzondere film van Sjoerd Steensma met onder andere unieke kleurenbeelden van de Elfstedentocht van 1954. Hij filmde de tocht op verschillende locaties. Het absolute hoogtepunt zijn de beelden van winnaar Jeen van den Berg en zijn trotse vader nadat hij over de finish is gekomen.

Er zijn veel mensen op straat. Mensen binden de schaatsen onder op het ijs. Naast de gracht staan woonhuizen en pakhuizen. Mensen schaatsen de Elfmerentocht. De deelnemers kruipen onder lage bruggen door. Er doen veel schaatsers mee aan de tocht. Te zien is hoe kaarten worden afgestempeld. De schaatsers komen langs Heeg. Daarna rijden ze door Oudega (Súdwest-Fryslân). Weer beelden van een controlepost. De deelnemers rijden over een open gedeelte, waarschijnlijk de Aldegeaster Brekken. Een vrouwelijke deelnemer, wellicht mevrouw Steensma, komt bij de cameraman staan. Een deel van het meer is niet dichtgevroren. Mensen schaatsen aan de rand van een dorp (Sandfirden?). Schaatsers zitten uit te rusten op een vastgevroren praam. Mw. Steensma staat op het ijs. Het uitzicht op een dorp met twee kerktorens. Een koek-en-zopie tent waar mensen kunnen opwarmen.

Kort na de Elfmerentocht van 1954 werd de Elfstedentocht gereden. De Oosterbrug in Harlingen waar veel mensen zich hebben verzameld. Een man staat vanaf een verhoging te filmen. Wedstrijdschaatsers (40, 43) komen aan bij de stempelpost. De schaatsers rijden weer verder. Meerdere schaatsers (113, 48, 47) komen voorbij. Het publiek rent massaal naar een andere kant om de schaatsers te volgen. Mensen staan op het ijs om de deelnemers aan te moedigen, onder hen Jeen van den Berg, verder waarschijnlijk Jeen Nauta, Klaas Lefferstra, Jan Charisius, Anton Verhoeven, en Aad de Koning. Verschillende toeschouwers op het ijs. Fotograaf Sjoerd Andringa is aanwezig om een deel van de tocht vast te leggen. Verschillende schaatsers en iemand op een motor op het ijs. De Vrouwbuurtstermolen, iemand staat op de omloop. Een korte opname van Dokkum.

In Leeuwarden staan veel mensen op en om het ijs, op de achtergrond de Noordersingel. Verschillende schaatsers komen over de finish in de Prinsentuin. Als eerste Jeen van den Berg gevolgd door Aad de Koning, Jan Charisius en Jeen Nauta. Jeen van den Berg staat met de krans om zijn schouders naast zijn vader. De Prinsentuin staat vol met mensen. Drie mannen komen tegelijk over de eindstreep, waarschijnlijk Wierd Wynia, Henk Lamberts en Jan van der Hoorn. De Oldehove.

Een wedstrijd arrensleeën, waarschijnlijk op het ijs bij Hindeloopen. Een dame in Hindelooper klederdracht op een prikslee.

Een wedstrijd langebaanschaatsen, de Nederlandse schaatskampioenschappen in Thialf, Heerenveen in december 1955. Er zijn veel toeschouwers aanwezig. Op het ijs lopen twee politieagenten. Kinderen zijn in bomen geklommen om het beter te kunnen zien. Bij een kraampje worden snoep en mandarijnen verkocht. Toeschouwers staan op houten kratten omdat er water op het ijs ligt. Een van de deelnemers is Jeen van den Berg, hij eindigde als vijfde. Een radioverslaggever staat op het ijs. Het erepodium staat klaar. De winnaars, Gerard Maarse (1), Egbert van ’t Oever (2) en Wim de Graaff (3), staan op het podium. Ze dragen jasjes met Nederland op de rug. De winnaar krijgt een krans, vervolgens staat iedereen stil, waarschijnlijk voor het volkslied. De aanwezigen juichen voor de winnaars. Men verlaat het ijs via kratjes en steigers om de voeten droog te houden.

Sint Piter is aangekomen in Grou, waarschijnlijk in februari 1956. Samen met Piet staat hij naast burgemeester Roel Walda van Idaarderadeel. Er staan veel kinderen omheen.

Een muziekkorps loopt over straat, op de achtergrond is de vlag van Denemarken te zien.

Een sneeuwlandschap met op de achtergrond een molen, er rijdt een bus voorbij. Een voederhuisje voor vogels. Beelden van een tuin bedekt onder een laag sneeuw. Een sneeuwstorm, sneeuw stuift in het rond. Vogels bij het voederhuisje. Zwanen en eenden zwemmen in een vijver, iemand voert de dieren. Er vliegen veel meeuwen rond.

Mensen schaatsen op een vaart, er ligt veel sneeuw op het ijs. Mensen schaatsen onder een brug door, het ijs is hier heel slecht. Twee kinderen lopen hand in hand over het ijs. Een koek-en-zopie tent waar mensen wat drinken. Mensen schaatsen onder een stenen brug door. Mensen zitten in de koek-en-zopie tent.

De Prinsentuin in Leeuwarden waar kinderen van de hellingen roetsjen met de slee. Op de achtergrond is de Oldehove te zien. Er worden kortebaanwedstrijden schaatsen gehouden voor vrouwen.

De Elfstedentocht van 1956, er staan veel mensen langs het ijs. Er rijdt een groep wedstrijdschaatsers voorbij, achteraan Jeen van den Berg. De schaatsers klunen. Iemand maakt met een machine het ijs sneeuwvrij in Leeuwarden. Het is erg druk in de Prinsentuin en het sneeuwt. Jeen Nauta, Jan van der Hoorn, Aad de Koning, Maus Wijnhout en Anton Verhoeven komen tegelijk over de eindstreep. Gevolgd door Jeen van den Berg, Piet Kruger, Age Tichelaar en Klaas Lefferstra. Een toeschouwer staat op het dak van de Koperen Tuin. Andere toeschouwers rennen naar het ijs.

Beelden van een besneeuwde Prinsentuin, een kind loopt door de sneeuw. Er wordt een kortebaanwedstrijd gehouden op de Noorder Stadsgracht bij de Noordersingel. Deelnemers schaatsen in duo’s. Opnames van de organisatie rond het ijs. Iemand veegt de baan. Een man slaat op een trommel. Kinderen sleeën van de hellingen in het park.

Beelden van een kortebaanwedstrijd, waarschijnlijk in Bolsward.

Een zonsondergang.