Voorfilms Fries Film Archief bij 4-5 mei filmprogramma Slieker

elser

Het Fries Film Archief heeft twee voorfilms geleverd voor de films die in het kader van 4 en 5 mei bij Slieker Film worden vertoond.

Op dinsdag 3 mei draait de documentaire Little Angels van regisseur Marco Niemeijer. De film vertelt het verhaal van moeder Enny en dochter Tascha en de verstikkende werking die het oorlogstrauma heeft op hun relatie. Fries Film Archief medewerker Jurjen Enzing heeft hierbij een korte voorfilm gemaakt met beelden uit een film van Leeuwarder tandarts Ruurd Rodenburg. Vanachter zijn slaapkamerraam aan de Spanjaardslaan heeft hij gefilmd hoe zijn joodse overburen, de familie De Jongh, in 1942 door een politieman van huis worden gehaald om via kamp Westerbork gedeporteerd te worden naar Auschwitz.

Op 4 mei draait de film Elser van regisseur Oliver Hirschbiegel over meubelmaker Georg Elser, die in 1939 een aanslag wilde plegen op Adolf Hitler. Doordat Hitler de plek van de geplande aanslag eerder verliet dan gepland, mislukte de aanslag. Fries Film Archief medewerker Rik Klaver heeft bij deze film een korte voorfilm gemaakt met beelden uit een film van J. de Jong uit 1941 waarin iemand Hitler persifleert.

Bekijk hier de film van Ruurd Rodenburg

Bekijk hier de film van J. de Jong