UITGEBREIDE BESCHRIJVING STADSFILM WORKUM

Workumnieuwsbericht

De afgelopen tijd is Sjoerd IJbema, Fries Film archief-vrijwilliger en oud-Workumer, druk bezig geweest met het beschrijven van de stadsfilm van Workum. Sjoerd heeft hierbij hulp gekregen van de leden van de Facebook-groep “Workum troch de tiid“. Dankzij de leden hebben veel mensen op de film een naam gekregen. De bekende namen zijn hier te vinden.

 

 

De stadsfilm van Workum is in 1965 geproduceerd door het bedrijf van J.W.L. Adolfs en is gefilmd door Piet Hembrecht. In de periode 1948-1970 zijn er ca. 1.500 stads- en dorpsfilms gemaakt in Nederland.

De film volgde een vast stramien: Eerst was er een rondgang door het dorp die de inwoners in hun dagelijkse bezigheden vastlegde. Dan volgde een optocht van de plaatselijke verenigingen. Ook alle scholen met kinderen werden opgenomen. Een belangrijke factor voor het succes was dat alle dorpelingen in beeld kwamen. Wie wilde zichzelf nu niet terug zien op het witte doek? Om een hoge opkomst te garanderen moesten de dorpen meer dan 700, maar minder dan 10.000 inwoners tellen.

De films werden opgenomen in de zomermaanden. De cameramannen monteerden vervolgens zelf de films in de wintermaanden. Hierbij was ook ruimte voor een eigen creatieve input. Piet Hembrecht vond het leuk om kinderen achterstevoren te laten bokjespringen en beelden te vertragen.

De films waren niet bedoeld als hoogstaande documentaires en hadden weinig pretenties, zo benadrukte Adolfs zelf: het waren gezellige films met gewone mensen. Toch zijn de opnames van grote historische waarde. Adolfs toonde immers het veranderende dorpsleven van na de oorlog. Bovendien zijn de films voor de dorpsbewoners een feest van herkenning.