Historisch tijdschrift Fryslân over Fries filmisch erfgoed

Historisch tijdschrift Fryslân-3

Historisch tijdschrift Fryslân is in het maartnummer voor een deel gewijd aan de geschiedenis van de film in Fryslân. Er zijn vijf artikelen:

- ‘Schatkamer van Fries filmisch erfgoed‘, een artikel van Syds Wiersma over het Fries Film Archief. Klik hier voor het gehele artikel.
- ‘De oudste Friese speelfilm Kar út Twa‘, een artikel van Jeanine Otten over de oudste Friestalige speelfilm (1937). Klik hier voor het gehele artikel.
- ‘Hein Faber, zeeman onder Friese filmmakers‘, een artikel van Syds Wiersma over filmmaker/schrijver Hein Faber, die in de naoorlogse periode een van de belangrijke Friese filmmakers was. Klik hier voor het gehele artikel.
- ‘De filmtraditie van een toneelland‘, een artikel van Asing Walthaus over filmmaker en filmpionier Henk Penninga. Klik hier voor het gehele artikel.
- ‘Taal yn Byld‘, een artikel van Nienke Jet de Vries over historische videobeelden met de overleden Friese dichter Tsjêbbe Hettinga. Klik hier voor het gehele artikel.

De oudst bewaard gebleven films die in Friesland zijn gemaakt, dateren uit de jaren tien van de vorige eeuw. Het zijn losse pareltjes en schrille contrasten met de stroom technisch perfecte digitale beelden van tegenwoordig. Het bewaren, conserveren en ontsluiten is een mooie taak van het Fries Film Archief (FFA). Enthousiastelingen uit het Fries Film Circuit stonden in de jaren tachtig aan de basis van de oprichting van het FFA. Zij begonnen met verzamelen, restaureren en beschrijven van historisch filmmateriaal, dat op enige wijze gerelateerd was aan Friesland. Anneke van Renssen was een van de aanjagers van het eerste uur. De catalogus met ca. 1000 films en video’s die zij samenstelde, kwam in het circuit de ‘Dikke Anneke’ te heten.

Als Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad is, ligt er in het FFA honderd jaar Friese filmgeschiedenis met meer dan 10.000 films op de schappen. De komende jaren krijgt het FFA vanuit het Deltaplan Digitalisering Fries Erfgoed de middelen om het grootste deel van de collectie te digitaliseren. In 2018 kunnen we de wereld tonen dat Friesland op het gebied van de historische film tot de voorlopers behoort.