Filmportret Dam Jaarsma in Amsterdam

Dam op bankje

Het filmportret over de Friese verhalenverzamelaar en schrijver Dam Jaarsma, dat begin dit jaar door Tresoar en het Fries Film Archief werd gemaakt, draait de komende maanden bij de tentoonstelling Sterke Verhalen  in Amsterdam. De tentoonstelling is van 24 juni t/m 5 oktober 2014 te bezichtigen bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Dam Jaarsma is in Amsterdam de hoofdpersoon van de deelexpositie ‘Volksverhalen. Verzamelaar Dam Jaarsma, opdrachtgever J.J. Voskuil en grote vertellers’. De expositie is ingericht door het Meertens Instituut, waarvoor Jaarsma lange tijd verhalen en liederen uit de Fryske Wâlden verzamelde. Zijn collectie bestaat uit ruim 16.000 items en is qua omvang uniek in Europa. Dit jaar wordt het honderdste geboortejaar van Jaarsma (1914-1991) gevierd. Zijn verzameling is bij de tentoonstelling te beluisteren in de verhalen- en liederenbank van het Meertens Instituut.

Haye Bijlstra (Tresoar) en Rutger van der Hout (Fries Film Archief) maakten eerder dit jaar een bijzonder filmportret over Jaarsma. Basismateriaal zijn diverse interviews die schrijver en verhalenverteller Douwe Kootstra met familie, dorpsgenoten en bekenden van de schrijver hield. De première van het filmportret was in april in Eastermar, de woonplaats van de schrijver. Speciaal voor de tentoonstelling in Amsterdam werd de film ondertiteld door Wietske de Vries.

Omrop Fryslân maakte een Fryslân Dok over Dam Jaarsma. Deze werd zondag 15 juni uitgezonden. U kunt de uitzending hier nogmaals bekijken: Fryslân Dok over Dam Jaarsma