Even herleven the sixties in Opeinde

In het najaar 2013 kwam de historische vereniging in Opeinde (De Pein) via Dorpsbelang in het bezit van de originele 8mm dorpsfilm over Opeinde die Johan Adolfs in 1966 maakte. Adolfs en zijn cameramensen maakten in de periode van 1950-1970  zo’n 150 dorpsfilms in Fryslân. De film over Opeinde past in deze serie.

De originele smalfilm uit 1966 is onlangs door het Fries Film Archief gedigitaliseerd en op dvd aan de historische vereniging ter beschikking gesteld. Gezien de povere staat van de smalfilm zijn wij toch tevreden over de beeldkwaliteit van de digitale versie.

Deze DVD werd op zondagmiddag 12 januari jl. vertoond in dorpshuis De Wringe in Opeinde. De opkomst was zo overweldigend dat er zelfs belangstellenden aan de deur moesten worden teleurgesteld. Ruim 130 dorpsbewoners en Peinders-om-utens, van jong tot oud, hadden het genoegen de drie kwartier durende film met eigen ogen te aanschouwen, te herkennen of te gissen wie wie was en zich te verwonderen over
De Pein anno 1966. Op zaterdagmiddag 18 januari wordt een tweede voorstelling gegeven. Even herleven the sixties in Opeinde.

Aangemoedigd door de vele positieve reacties heeft de historische vereniging het plan opgevat om de namen van de gefilmde dorpsgenoten te achterhalen. Wederom via het Fries Film Archief zal er een commentaarstem onder de geluidloze digitale film worden gemonteerd. Dit voegt zeker meerwaarde toe aan het historisch belang van de film.

Extra voorstelling van de dorpsfilm:
Zaterdag 18 januari 2014
Dorpshuis De Wringe, Middelbuorren 1 te Opeinde.
Inloop vanaf 15.00 uur (bakje koffie of kopje thee gratis).
Filmvoorstelling start om 15.30 uur.
Vrij entree!