Blik op Beeld Leeuwarderadeel

AV3805 windmolen de hoop

Op zaterdag 16 februari kunnen inwoners van Leeuwarderadeel met hun oude filmpjes en video’s langskomen in de bibliotheek van Stiens. Samen met de gemeente Leeuwarderadeel, Historisch Centrum Leeuwarden en het Fries Film Archief organiseert de documentatiestichting in de bibliotheek dan het project Blik op Beeld Leeuwarderadeel, een inzameling van amateurfilmmateriaal.  Belangstellenden – ook zonder films – zijn van harte welkom.

Deskundigen zijn aanwezig om de historische waarde van het meegebrachte film- en/of videomateriaal te beoordelen, waarbij ook wordt gekeken naar de technische kwaliteit. Alle soorten van formaten zijn welkom: 8 mm, super 8, 16 mm en diverse videosystemen. De Documentatiestichting Leeuwarderadeel en het Fries Film Archief informeren graag over de mogelijkheden om het materiaal te digitaliseren en op dvd te laten zetten.

Mooie oude beelden

Interessante Leeuwarderadeelster filmpjes uit de archieven van de Documentatiestichting, de gemeente Leeuwarderadeel en het Fries Film Archief worden deze dag in de bibliotheek vertoond. Onder leiding van Syb de Jong van de Documentatiestichting krijgt het publiek de gelegenheid om beelden te bekijken
en daarop te reageren. Aan het eind van de middag zullen unieke opnamen te zien zijn die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw van de verschillende dorpen van Leeuwarderadeel zijn gemaakt.

Oude films of video’s niet weggooien

Om te voorkomen dat waardevolle familiefilms of ander interessant beeldmateriaal wordt weggegooid of op rommelzolders ligt te vergaan is het Fries Film Archief vorig jaar begonnen met het organiseren van deze Blik op Beeld-dagen. Men probeert om oude beelden – vaak unieke tijdsdocumenten – te verzamelen en weer een podium te geven.  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Syds Wiersma, coördinator van het Fries Film Archief (email hidden; JavaScript is required), of Tsjisse Hettema van Tresoar (email hidden; JavaScript is required). Zij zullen deze dag aanwezig zijn. Natuurlijk kunt u ook altijd contact opnemen met uw eigen historische vereniging, de ‘Documentatiestichting Leeuwarderadeel’, of e-mailen naar: email hidden; JavaScript is required

Iedereen is op 16 februari a.s. met z’n filmmateriaal welkom in de bibliotheek van Stiens vanaf 13.30 tot 16.30 uur.

Programma van de dag:

13.30 uur: Meteen nadat de bibliotheek open gaat, worden oude films gedraaid.

14.00 uur: Inleiding door Syds Wiersma, coördinator van het Fries Film Archief

14.15 uur: Bezoekers kunnen hun meegebrachte films laten zien – diverse benodigde apparatuur is aanwezig (o.a. een 8 mm/S8mm viewer en div. videoapparatuur)

Aansluitend: vertoning van oude filmopnamen, met commentaar vanuit het publiek,
o.l.v. Syb de Jong van de Documentatiestichting Leeuwarderadeel.

16.30 uur: Einde