Beelden Joodse bruiloftsfilm Leeuwarden in documentaire Forgotten Soldier

Still Barend en Mimi

De film van de Joodse bruiloft van Barend en Mimi Boers in de Leeuwarder synagoge (1939), die begin vorig jaar werd ontdekt en in het Fries Film Archief wordt bewaard, is gebruikt in de internationale documentaire Forgotten Soldier.

Forgotten Soldier is een film van Lucile Smith (regie) en Paul Goldin (productie). De film ging afgelopen zondag 16 september in Amsterdam in première. Het is het verhaal van de Joodse tapijthandelaar Sally Noach, die Nederland in de meidagen van 1940 ontvluchtte. In de film traceert zijn dochter Lady Irene Hatter haar vaders sporen tijdens de oorlog. Noach redde o.a. honderden Nederlandse Joden in Lyon, waar veel Joden als vluchteling om hulp vroegen. Ook Barend en Mimi werden door hem gered, toen zij in 1942 met een groep Joodse vluchtelingen door de Franse politie in Lyon gevangen waren gezet.

Journalist Auke Zeldenrust schreef eerder dit jaar het boek De Joodse Bruiloft over het verhaal van Barend en Mimi en de bruiloftsgasten. Filmmaker Annet Huisman maakte op basis van het vluchtverhaal van Barend en Mimi een 4-delige documentaire. Hieronder is deel twee te zien, waarbij Yvette, André en Marion Boers, de kinderen van Barend en Mimi, het spoor van hun ouders door Frankrijk volgen en in Lyon achter het verhaal van Noachs gedurfde bevrijdingsactie komen.