Fries Film Archief beelden in special over Atje Keulen-Deelstra

Atje Keulen-Deelstra

Het tv-programma Andere Tijden Sport maakt donderdag 3 december opnames in Jirnsum, voor een aflevering over Atje Keulen-Deelstra. In café de Twee Gemeenten zullen ’s avonds filmpjes van amateurfilmers worden vertoond van de huldigingen in het dorp tussen de jaren 1970 en 1974.

Deze filmpjes zijn deels afkomstig uit het Fries Film Archief. Een ervan is gemaakt door Femmy Landman. Zij was destijds verpleegster in Triotel Leeuwarden en filmde het WK allround van 1974 op Thialf en de huldiging van wereldkampioene Atje in Jirnsum. Femmy zal donderdag vertellen over haar filmpje. Ook aanwezig zijn Atje’s collega-schaatssters Stien Kaiser, Carry Geijssen, Sippie Tigchelaar en Sijtje van der Lende.

Er zal ook een nieuw Atje-lied ten gehore worden gebracht. Geheel in de traditie van, maar niet gemaakt door meester Van der Zee en G. Van der Goot, brengen Meindert Talma en het koor De Blide Stimmen uit Drachtsterkompenije een ode aan Atje. Publiek is van harte welkom om de avond bij te wonen, het begint om 19.30 uur.

De special over Atje Keulen-Deelstra is een van de vier winterafleveringen van Andere Tijden Sport. Atje werd begin jaren ’70 drie keer Europees- en vier keer Wereldkampioen Allround. Ze was de beste Friese schaatsster van de twintigste eeuw. In 2013 overleed ze. De uitzending over Atje is op zondag 10 januari 2016 om 22.20 uur te zien op NPO1.