Kleurenbeelden van Luchtwachtdienst Sneek opgedoken

still uit kleurenfilm Luchtwacht Sneek

Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek heeft woensdagavond een bijzondere kleurenfilm gepresenteerd met beelden van de Luchtwachtdienst uit 1939. De film toomt een oefening van vrijwilligers bij de uitkijkpost op het dak van het Sneker abattoir aan de Oude Oppenhuizerweg.

 

Een van de vrijwilligers is verzetsman Hendrik Lever uit Sneek. Hij werd in 1943 bij een razzia opgepakt en omgebracht in een concentratiekamp.Ook zijn in de film voor zover bekend de enige bewegende beelden te zien van de bekende verzetsman Hendrik Lever uit Sneek, die bij een razzia in 1943 werd opgepakt en om het leven kwam in een concentratiekamp.

De Luchtwachtdienst was een provinciale dienst die het luchtruim in de gaten hield om alarm te slaan als vijandelijke vliegtuigen het Nederlandse luchtruim binnenvlogen. De sfeer op de beelden is ontspannen. De mannen houden van een goede sigaar en paffen erop los.

De film is gemaakt door Gerrit Krommendijk. Hij deed dit in opdracht van Koos Flach. De beide mannen hadden een drukkerij in Sneek. Flach is in het begin van de film te zien als bestuurder van de auto die komt aanrijden. Zijn zoon stond het filmpje tijdelijk af aan het Fries Scheepvaart Museum.

Kleurenbeelden uit eind jaren dertig zijn uniek. De oudste kleurenbeelden in het Fries Film Archief dateren van halverwege jaren dertig, met o.a. beelden van Vlieland.