Vertoning oude films van nieuwe dorpen in gemeente Leeuwarden

reduzum

Woensdag 10 september vertoont het Fries Film Archief een compilatie van oude filmfragmenten over het landelijk gebied ten zuiden van Leeuwarden. Commentaar bij de beelden is van Syds Wiersma, coördinator van het Fries Film Archief.  Er is een hoofdrol voor ‘nieuwe’ dorpen als Wergea, Warten, Reduzum, Idaerd, Grou en Jirnsum. De avond is mede ter voorbereiding op de Open Monumentendag (OMD) op zaterdag 13 september met het thema de ‘nieuwe’ dorpen bij Leeuwarden.

De Werkgroep Open Monumentendag Leeuwarden, een samenwerkingsverband van de Historische Vereniging Aed Levwerd, het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en Monumentenzorg gemeente Leeuwarden, heeft dit jaar voor het programma in Leeuwarden het thema van monumenten in de ‘nieuwe’ dorpen gekozen. Tijdens Open Monumentendag zijn ongeveer 20 monumenten in Wergea, Warstiens, Idaerd, Reduzum, Friens, Aegum, Jirnsum, Warten en Grou opengesteld voor publiek.

Op de voorbereidingsavond in het HCL is er eerst vanaf 19.00 uur een toelichting op de Open Monumentendag voor alle eigenaren, bewoners en vrijwilligers. Eigenaren en beheerders kunnen daar kennismaken met de vrijwilligers die in hun pand komen te staan. Vanaf 20.00 uur is de openbare vertoning van oude filmfragmenten over de dorpen door het Fries Film Archief.

Plaats: Historisch Centrum Leeuwarden/HCL (Groeneweg 1).
Aanvang: 20.00 uur.
Toegang: gratis.
Organisatie: HCL, Aed Levwerd en Monumentenzorg i.s.m. Fries Film Archief.

Hier alvast een voorproefje. Een film uit het Fries Film Archief over Reduzum, Idaerd en Friens (jaren ’60):

zoeken?mivast=0&mizig=317&miadt=158&miaet=14&micode=0001&minr=737008&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&mizk_alle=reduzum&miview=ff