UNIEKE HISTORISCHE FILMS WOLVEGA EN SCHERPENZEEL

Scherpenzeel wolhandel

Dankzij de samenwerking van het Fries Film & Audio Archief en de Oudheidkamer Weststellingwerf zijn nu vijf historische Stellingwerver films online te bekijken. De films zijn in de jaren 60 gemaakt en bevat niet eerder gedigitaliseerde beelden uit Scherpenzeel en een nieuwe hoge kwaliteitskopie van de Dorpsfilm Wolvega.

In 2021 heeft de Oudheidkamer Weststellingwerf haar filmcollectie in beheer gegeven aan het Fries Film & Audio Archief. De 8mm films zijn door de medewerkers en vrijwilligers van het archief bekeken en gerestaureerd, waarna ze gedigitaliseerd konden worden. De films zijn nu online te bekijken.

De Adolfs dorpsfilm van Wolvega was al eerder digitaal beschikbaar als videokopie. Maar is nu eindelijk in prachtige kwaliteit vanaf de originele 8mm film spoel gedigitaliseerd. De film geeft een prachtig tijdsbeeld van het dorp anno 1964. De cameraman neemt ons o.a. mee langs alle basisscholen, we zien ambtenaren aan het werk in het gemeentehuis, komen langs de verschillende woonwijken en nemen een kijkje in de winkels en bedrijven van die tijd.

De filmcollectie van de Oudheidkamer bevat ook vier films over Scherpenzeel en omgeving. Voor zover bekend zijn deze 8mm spoelen niet eerder gedigitaliseerd. Erg bijzonder is dat drie van de vier films in kleur zijn. We zien o.a. het dorp in de winter, met alle sneeuwpret die daarbij hoort. Aan bod komen ook verschillende feestdagen en evenementen zoals Sinterklaasfeest op de scholen in de omgeving, sportdagen/wedstrijden, een wandelvierdaagse en nog veel meer. Deze films geven een intiem beeld van dit pittoreske dorp,  haar gemeenschap en bedrijvigheid. Ze laten daarnaast op prachtige wijze het boerenleven in deze omgeving zien. De collectie bevat ook een Ouden van Dagentocht uit 1967 gemaakt door Jan Barnier. Van de andere Scherpenzeel films is niet bekend wie de maker is.

Met de digitalisering en presentatie van deze bijzondere films wordt een mooi en uniek stukje filmhistorie uit de  Stellingwerven bewaard voor toekomstige generaties. Een gebied waar waarschijnlijk nog veel meer unieke films zijn gemaakt. Mensen of organisaties die in het bezit zijn van historische films uit deze regio zijn dan ook van harte welkom om met hun film-videocollecties bij het Fries Film & Audio Archief of bij de Oudheidskamer Weststellingwerf om langs te komen.

Op de website en op het YouTube-kanaal van het Fries Film en Audio Archief zijn de films nu te zien!

YouTube afspeellijst

Deelcollectie op archieven.nl