De vlucht van Barend en Mimi Boers-Dwinger

Aanvullende informatie bij de Joodse bruiloft van Barend Boers en Mimi Dwinger (Leeuwarden, 1939)

De vlucht van Barend en Mimi Boers-Dwinger
Verhaal verteld door zoon André Boers, zoon van het bruidspaar.

Boers: ‘Tijdens mijn recente bezoek aan Nederland, heb ik een aantal documenten m.b.t. dit verhaal in bruikleen gegeven aan het Museum Engelandvaarders in Noordwijk. Daaronder ook de verschillende militaire onderscheidingen, die onze vader (de bruidegom in de film) ontving als soldaat bij de Prinses Irene Brigade, waarmee hij in het kader van het Canadese leger aan de invasie in Normandië in 1944 deelnam. De arrestatie van mijn moeder door de Nazi’s, haar verblijf in de gevangenis in Amsterdam en de vlucht via België, Frankrijk, (met arrestatie in Lyon), de tocht over de Pyreneeën naar Spanje, het verblijf in het Spaanse concentratiekamp Miranda de Ebro en uiteindelijk de overtocht naar Jamaica, het verblijf daar en haar werkzaamheden in Londen; dat alles staat beschreven in documenten, die ik bij het museum in Noordwijk liet.’

Toen mijn Barend Boers 14 jaar oud was, stuurde zijn vader Mozes Boers, van oorsprong een Leeuwarder, hem voor een jaar naar Leeuwarden om “het vak te leren” bij Mozes Dwinger, handelaar in lompen in metalen. Mimi, dochter van Mozes Dwinger, was toen 7 jaar oud.  André Boers: ‘Maar blijkbaar had de 14-jarige Barend toen nog geen oog voor de 7-jarige Mimi. Dat kwam pas toen Mimi 20 of 21 jaar oud was!’

Na hun huwelijk op 18 april 1939 in Leeuwarden wonen Barend en Mimi Boers-Dwinger in Amsterdam. Barend was mede-eigenaar, samen met zijn broers, Abraham en Louis van de firma Boers & Zonen. Het bedrijf werd in 1904 opgericht door hun vader Mozes Boers, van oorsprong Leeuwarder. De firma was een van de grote lompen- en metalenbedrijven in het land. In 1942 wordt Mimi bij een inval door de SS opgepakt. Zij zit acht dagen gevangen in het Huis van Bewaring nabij de Amstelveenseweg. Het lukt Barend om haar vrij te krijgen. Hij heeft hun vlucht inmiddels voorbereid en valse papieren geregeld. Waarschijnlijk werd hun vlucht bemiddeld door Dutch-Paris, een ondergronds netwerk van het Nederlands, Belgisch en Frans verzet met als doel het redden van mensen en de smokkel van documenten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Barend en Mimi verbergen zich onder een laag kolen in een goederentrein en bereiken zo de Belgische grens. Daar worden ze de Belgische en Franse grens over gesmokkeld. Ze weten de Vrije Zone van het Franse Vichy regime te bereiken. In Lyon worden ze gevangen genomen en vrijgekocht. Ze reizen door naar de westelijke Pyreneeën (omgeving Toulouse) en worden, met een klein groepje Nederlanders door een gids de Frans-Spaanse Pyreneeën overgesmokkeld. Het is dan najaar 1942. In fascistisch Spanje wordt Barend door de Guardia Civil opgepakt en komt hij via meerdere gevangenkampen uiteindelijk terecht in concentratiekamp Miranda de Ebro in de buurt van Burgos. Daar zit hij een half jaar vast. Mimi woont in een pension in de buurt van het kamp en stelt alles in het werk om Barend vrij te krijgen. Ze loopt daar een longontsteking op. Een Spaanse zakenrelatie weet Barend uiteindelijk vrij te kopen. Barend en Mimi weten Spanje te ontvluchten en bereiken Engeland, waar ze worden doorgestuurd naar het Joodse vluchtelingenkamp Camp Gibraltar in Jamaica. Joodse filantropische instellingen onderhielden meerdere Joodse vluchtelingenkampen in het Caribisch gebied, bijvoorbeeld ook op Curaçao en Aruba.  De mannen zijn verplicht zich binnen een week te melden in Ontario, Canada. De Nederlanders worden daar ingelijfd bij de Prinses Irenebrigade. Barend hoort bij de gevechtseenheid Camp Gibraltar. Drie weken na D-Day landt deze eenheid in Normandië. Een van Barend zijn functies is tolk. Hij spreekt Frans, Engels en Duits en tolkt bij ondervragingen van Duitse krijgsgevangene. Eind 1944 is hij betrokken bij de bevrijding van Maastricht en Zuid-Nederland. Mimi werkt inmiddels bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen. Rond 6/7 mei 1945 stuurt Barend haar een telegram dat hij het heeft overleefd en dat ze veilig kan terugkeren naar Nederland.

Na de oorlog krijgen Barend en Mimi drie kinderen, Yvette (29-6-1947), Andre (01-09-1948) en Marion (02-02-1952). In huize Boers wordt nauwelijks over de oorlog gesproken. De vlucht was traumatisch en een groot deel van de familie is vermoord. Over de vlucht horen de kinderen alleen enkele anekdotes. Na het  overlijden van Barend in 1979 vraagt André zijn moeder naar de inhoud van de koffer op zolder. Maar pas na de dood van Mimi in 2007 gaat de koffer open. Daarin liggen de 16mm-film in Kodakverpakking, foto’s van vermoorde familieleden, testamenten, brieven, paspoorten van overleden familieleden en mededelingen van het Rode Kruis na de oorlog over het lot van familieleden. Waar de film en andere documenten zich in de oorlog hebben bevonden, is onbekend.

 Sherri Greene Ottis “Major Escape Routes Through France, 1940-1945.” uit haar boek, Silent Heroes, Downed Airmen and the French Underground, Lexington, Kentucky: The University Press of Kentucky, 2001.

 

 

Max en Alex Dwinger, broers van de bruid

Op de film zien we diverse malen de jongste broer van de bruid: Max (Marcus) Dwinger, eveneens geboren in Leeuwarden, op 16.3.1922. Op de film is hij net 17 jaar oud (zie bijgesloten commentaar). Max was in de oorlog vliegenier bij de RAF (Royal Air Force).

De oudste broer van de bruid, Alexander Marcus Dwinger (“Alex”), eveneens geboren in Leeuwarden, op 13.11.1919, was niet aanwezig bij het huwelijk. Alex was namelijk in opleiding voor piloot van de Nederlandse luchtmacht en kreeg geen verlof om het huwelijk van zijn zuster bij te wonen.

Alex werd kort na de inval van de Duitsers, toen hij reeds piloot was, gevangen genomen samen met een aantal andere soldaten en piloten van de luchtmacht. Hij belandde als krijgsgevangene in een Duitse gevangenis, waar hij tot de bevrijding (bijna 5 jaar lang) gevangen bleef. Hij wist zijn Joodse identiteit voor de Duitsers verborgen te houden.

Dit laatste verhaal staat geheel op schrift en André Boers kan de zonen van Alex Dwinger vragen of zij bereid zijn het op te sturen.

Firma Boers & Zonen

Barend Boers was mede-eigenaar en –directeur (samen met zijn broers, Abraham en Louis, (die ook in de film te zien zijn) van de firma Boers & Zonen. Het bedrijf werd in 1904 opgericht door hun vader Mozes Boers, van oorsprong een Leeuwarder. De firma was een van de grote lompen- en metalenbedrijven in het land. Tijdens de oorlog stelden de Duitsers een “Verwalter” aan in de fabriek. Maar de drie broers bleven werkzaam als direkteur, omdat de Verwalter geen beroepsmatige kennis had. In 1942 was Barend, de jongste van de broers, niet langer “nodig” en vluchtte. In 1943 was Louis, de middelste broer niet langer nodig en werd getransporteerd naar Westerbork en vandaar met vrouw en baby naar Sobibor, waar het gezin bij aankomst werd vermoord. De oudste broer, Abraham, mocht van de Verwalter blijven. Maar ook hij moest in 1944 via Westerbork naar Auschwitz samen met zijn vrouw en kind, waar zij vermoord werden.

Na de oorlog heeft Barend de fa. Boers & Zonen weer opgebouwd en de zaak groeide opnieuw uit tot een van de gerenommeerde bedrijven in lompen en metalen.

 

Tien Leeuwarder Joodse mannen worden in 1942 opgepakt, nadat een jongen een bordje ‘Voor Joden Verboden’ uit het Vosseparkje heeft weggehaald.

Namen: Simon Benninga, Mozes Dwinger, Aron Dwinger, David Simons, ….

Mozes Dwinger was Mimi’s vader en Aron was haar oom.

De mannen werden afgevoerd naar Amersfoort. Aron en een van de andere mannen werden daar gefusilleerd. Mozes en de andere acht werden op transport naar Auschwitz gezet. Geen van de mannen heeft het overleefd. Mozes Dwinger overleed op 25 juli 1942 in Auschwitz.

Eén van de tien mannen, ir. A. Cats, de directeur van de Lijempf-fabriek in Leeuwarden, lukte het om vrij te komen. De Italiaanse consul bemiddelde voor hem . De reden daarvan was dat de Lijempf nauwe contacten onderhield met een Italiaans concern. Als vervanger voor Cats werd een andere joodse jongen uit Leeuwarden gearresteerd. Cats zelf heeft de oorlog overleefd.