Unieke film van Joodse bruiloft (1939) duikt op bij Fries Film Archief

Schermafbeelding 2017-01-24 om 14.52.54

Het Fries Film Archief is in bezit gekomen van unieke beelden van Joods Leeuwarden uit 1939. Enkele weken geleden werd het filmarchief verrast door een bezoek van de familie Boers uit Amsterdam / Israël. Yvette en André Boers brachten een dvd met beelden van de trouwfilm van hun ouders uit 1939. De film toont een indringend beeld van Joods leven in Leeuwarden vlak voor de Tweede Wereldoorlog en bevat bijzondere beelden van de Joodse huwelijksliturgie in de Leeuwarder synagoge, met opperrabbijn A.S. Levisson in functie.

Barend Boers en Mimi Dwinger trouwen op 18 april 1939 in Leeuwarden. Drie jaar later vluchten ze vanuit Amsterdam via Lyon, de Pyreneeën en Spanje naar Engeland. Ze worden overgebracht naar een Joods vluchtelingenkamp op Jamaica. Het is een barre en levensgevaarlijke vlucht uit Europa, met gevangenschappen in Frankrijk en Spanje. Vanuit Jamaica wordt Barend ingelijfd bij de Prinses Irenebrigade  in Canada. Enkele weken na D-Day landt hij met de Irenebrigade in Normandië. Eind 1944 is hij een van de bevrijders van Zuid-Nederland. Mimi werkt dan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen. Ze overleven de oorlog en krijgen drie kinderen, Yvette (1947), André (1948) en Marion (1952).

Na het overlijden van Mimi in 2007 duikt er een koffer op met documenten die te maken hebben met de gruwelen van de oorlogsperiode. In de koffer zit ook een 16mm-film. Het blijkt de Leeuwarder trouwfilm van Barend en Mimi uit 1939. De kinderen maken kennis met de verzwegen geschiedenis van hun ouders. Inmiddels zijn zij begonnen met het onderbrengen van de documenten bij diverse Nederlandse erfgoedorganisaties. Via het Fries Verzetsmuseum hebben zij de trouwfilm van hun ouders bij het Fries Film Archief in bewaring gegeven.

Omrop Fryslân verslaggever Auke Zeldenrust, die de familie Boers eerder dit jaar ontmoette en zo op het spoor van de film kwam, heeft een reportage over de film gemaakt. Deze wordt vanavond (25-01-2017) uitgezonden in het programma Fryslân Hjoed. Bovendien is Omrop Fryslân bezig met een documentaire over de film, die later dit jaar zal worden uitgezonden.

In samenspraak met André Boers heeft het filmarchief de beelden in detail beschreven. U kunt de film hieronder bekijken. Voor een gedetailleerde beschrijving bij de film, klik hier. Voor aanvullende informatie over de vlucht van het bruidspaar, klik hier.

Oproep
Als het bruidspaar bij het Leeuwarder Stadhuis en later bij de synagoge in de Sacramentsstraat aankomt, staan daar veel mensen toe te kijken, met name kinderen.  Het Fries Film Archief is benieuwd wie deze mensen zijn en vraagt (oud-) Leeuwarders om contact op te nemen als zij mensen herkennen.  Dat kan telefonisch of via de mail: email hidden; JavaScript is required / 058-7890714

Reacties
We hebben inmiddels diverse reacties van kijkers binnengekregen, met interessante informatie over mensen die op de film te zien zijn. Deze hebben we verzameld en bijelkaar gezet. Klik hier om ze te lezen.

Publicaties
Friesland Post, maart 2017 – klik hier

De Film

Joodse bruiloft 1939