Oude ambachten in beeld

Museum Oold Ark - opening stille getuigen

Afgelopen zaterdag werd het project Stille Getuigen in museum Oold Ark geopend. Het ambachtenmuseum in Makkinga vertoont nu beelden uit het Fries Film Archief in haar permanente tentoonstelling van dertien ambachten.

Elke beroepsgroep heeft een eigen scherm waarop speciaal daarvoor gemonteerde filmpjes te zien zijn. Bezoekers zien op deze manier hoe het tentoongestelde (hand)gereedschap werd gebruikt. De wereld van de wagenmaker, timmerman, rietdekker en veengraver wordt zo verlevendigd. Evenals het boerenbedrijf, de zuivelverwerking en de lagere school in Makkinga, waar ook passende archiefbeelden bij zijn gezocht. De vrijwilligers van het museum hebben teksten bij de historische beelden gemaakt. Deze zijn als voice-over bij de beelden gemonteerd en leiden de bezoekers door de diverse ambachten en de bijbehorende voorwerpen en gereedschappen. De stille getuigen krijgen zo stem en beeld.

Wethouder Marcel Bos opende de tentoonstelling zaterdagmiddag. Het was dubbel feest, want museum Oold Ark bestaat dit jaar 25 jaar. Donateurs, vrijwilligers en vrienden van het museum waren uitgenodigd om voorafgaand aan de opening bij elkaar te komen. De wethouder stond in zijn openingswoord stil bij de waarde van het museum voor de gemeente Ooststellingwerf.

Museum Oold Ark en Fries Film Archief realiseerden het project Stille Getuigen in het kader van het Deltaplan Digitalisering Cultureel Erfgoed. Sjoukje Visser, voormalig medewerker van het Fries Film Archief, monteerde de beelden. Syds Wiersma, coördinator van het filmarchief, sprak de voice-overs in.

Voor meer info klik hier