Nieuw seizoen Nederland op Film

Still - NLopFilm

Op vrijdag 9 juli om 19.55 uur bij Omroep Max op NPO 2 start een nieuw seizoen van Nederland op film: een programma gemaakt over en vooral dóór Nederland. Een unieke documentaireserie, gemaakt met duizenden uren filmmateriaal van Nederlanders uit het gehele land. De presentatie is in handen van Wim Daniëls.

Nederland op film is een serie die niet alleen gaat over Nederland en hoe dat veranderde: de serie is ook gemaakt dóór Nederland. Makers en mensen die voorkomen op de films komen aan het woord. Elke aflevering heeft een nieuw thema. Bij elkaar vormt de serie een bijzonder geschiedkundig document over het ‘gewone’ leven van onszelf, onze ouders en grootouders.

De beeldresearchers van Nederland op Film hebben uitgebreid geput uit de rijke filmcollectie van het Fries Film & Audio Archief. In de zes afleveringen zijn meer dan 150 Friese filmfragmenten verwerkt. Voor ons filmarchief is dit een mijlpaal. Nog nooit leverden we zoveel materiaal aan een landelijke omroep. Enkele Friese amateurfilmers zijn duidelijk favoriet bij de beeldresearchers: Sjoerd Andringa (Leeuwarden), Alexander van Mourik (Holwerd), Oege Bekema (Leeuwarden), Klaas Lugtenborg (Leeuwarden), Jouke Schaafsma (Leeuwarden) en Jan Marinus Boudewijn (Leeuwarden). Van hen zijn fragmenten opgenomen in meerdere afleveringen.

Voorbeeld van een amateurfilm waarin een prachtig tijdsbeeld wordt gegeven is deze van Rients Westra (Sexbierum):

De film opent in een nieuw tabblad.

In aflevering zes – ’t Vroor dat ‘t kraakte – zit een lang interview van presentator Wim Daniëls met Syds Wiersma, coördinator van het Fries Film & Audio Archief. Wiersma toont unieke filmbeelden uit de historie van de Elfstedentocht en vertelt hierbij.

Nederland op film is vrijdag om 19:55 te zien bij Omroep Max op NPO 2. Hieronder een overzicht van de komende afleveringen:
9 Juli: Eindelijk weekend
17 Juli: Lang leve de liefde
23 Juli: Spiegeltje, Spiegeltje
30 Juli: Zeg eens Aa
6 Augustus: Bij ons in de straat
13 Augustus: ‘t Vroor dat ‘t kraakte