Ljouwerter Skûtsje 100 jaar! Historische filmbeelden bij jubileumfeest

Ljouwert en De Jouwer - klein

Het Ljouwerter Skûtsje, de ‘Rienk Ulbesz’, bestaat honderd jaar. Dat wordt vrijdagavond 26 september gevierd in het Fries Natuurmuseum. Dan is ook de presentatie van het jubileumboek, een geschiedenis van de skûtsjes, schippers en bemanningen die voor Leeuwarden hebben gevaren. Het boek is geschreven door Klaas Jansma. Het Fries Film Archief heeft speciaal voor deze avond een selectie gemaakt van historische en recente beelden van de Ljouwerter skûtsjes. Deze worden op de feestavond vertoond.

Het huidige Ljouwerter Skûtsje werd in 1914 op de werf van Bouke Berends Roorda in Drachten gebouwd. Opdrachtgever was Berend Everts Zetzema uit Grou. Het skûtsje kreeg de naam ‘De Drie Gebroeders’. In 1926 werd het gekocht door turfschipper Gjalt Kleiterp uit Reduzum . Hij gaf het de naam ‘De Tijd zal ‘t Leeren’.  Toen Stichting Ljouwerter Skûtsje begin jaren ’90 op zoek was naar een sneller wedstrijdskûtsje, ontdekte men het schip in Amsterdam. Onder de naam ‘Laura’ lag het daar werkeloos als woonboot in het Westerdok.  Overtuigd van de kwaliteiten van het schip, kocht men het en noemde het naar de legendarische skûtsjeschipper Ulbe Zwaga en naar diens zijn zoon Rienk. Er brak een tijd van successen voor de liefhebbers van het Ljouwerter skûtsje aan. Met schipper Ulbe Zwaga, zoon van Rienk en kleinzoon van Ulbe,  werd het skûtsje kampioen in 1998 en 1999. Andere schippers volgden. Siete Meeter is de huidige schipper.

De beelden die komende vrijdag door het Fries Film Archief zijn geselecteerd bestaan uit drie delen. Het eerste deel is een compilatie van historische filmbeelden van het skûtsjesilen vanaf 1926 tot in de jaren ’80, waarbij de focus ligt op beelden van de toenmalige Ljouwerter skûtsjes. Het tweede deel is een selectie van beelden uit het eerste kampioensjaar van de ‘Rienk Ulbesz’ (1998). Het derde deel bestaat uit recente beelden van de jubileumwedstrijd dit jaar op 28 juni bij Grou op en van de Ljouwerter Dag, de SKS-wedstrijd op 31 juli bij Lemmer.

In samenwerking met de Stichting Ljouwerter Skûtsje maakt het Fries Film Archief een dvd met historische beelden van de verschillende Ljouwerter skûtsjes. Er is de afgelopen maanden al best veel materiaal ontdekt en verzameld. Wellicht duiken er de komende tijd nog meer waardevolle film- en/of videobeelden van de Ljouwerter skûtsjes, hun schippers en bemanningen op. De dvd komt begin 2015 beschikbaar. De beelden tijdens de feestavond zijn een preview.