Lancering DVD-box ‘Friesland in de Tweede Wereldoorlog’

2e wereldoorlog box

Op maandag 16 april is de DVD-box ‘Friesland in de Tweede Wereldoorlog’ aangeboden door Siebe Anema, uitgever bij de Leeuwarder Courant, aan Jacqueline Schrijver, directeur van Film in Friesland, en Hans Groeneweg, hoofd van het Verzetsmuseum Friesland. De box is geproduceerd door Tijdsbeeld Media in Hilversum in samenwerking met de Leeuwarder Courant en bevat veel amateuropnames uit de oorlogsjaren die worden bewaard in het Fries Film Archief.  Een deel ervan is afkomstig uit de collectie van het Verzetsmuseum. De box bevat films die al eerder verschenen en deels op internet circuleren, maar ook onbekend materiaal dat recent  opdook.

De DVD-box is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken: Voor de oorlog, Oorlogstijd, Schaatspret in de oorlog, Propagandafilms, Verzet, Dagelijks leven, Bevrijding en Na de oorlog. Zo ziet u beelden van de oproep tot mobilisatie in Bakkeveen (Allardsoog), bent u getuige van de activiteiten van de Nederlandse Arbeidsdienst in Workum en zijn er beelden van de evacuatie van de wezen uit het Nieuwe Stadsweeshuis in Leeuwarden. De box bevat ook een wedstrijdverslag van de Elfstedentocht van 1941. Direct na de bevrijding werden in vele Friese plaatsen bevrijdingsfeesten gehouden. Deze feesten zijn veelvuldig gefilmd. Zo ziet u op de DVD onder meer de bevrijding van Drachten, Hallum en Leeuwarden, de terugkomst van evacués en de aftocht van de Duitsers.

Twee bijzondere films op deze DVD-box komen uit de collectie van het Verzetsmuseum. De film ‘Verzet in Leeuwarden’ is enkele dagen na de bevrijding opgenomen en toont verschillende activiteiten van het verzet, zoals het werk van de luisterpost, sabotagewerk en de koeriersdienst. Ook de bekende film van de Leeuwarder tandarts Ruurd Rodenburg staat op de box. Hij filmde o.a. hoe in 1942 de joodse familie De Jongh haar huis verliet en vertrok naar Westerbork.

De DVD-box ‘Friesland in de Tweede Wereldoorlog’ past in een reeks. Tijdsbeeld Media gaf  eerder al dvd’s uit over diverse Nederlandse steden en streken in de oorlog, zoals Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Oost-Brabant en Noord-Holland. De DVD-box over Friesland komt uit in een nieuwe serie met Groningen, Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant. Het unieke van deze serie is dat amateurbeelden de basis vormen.

Het verzoek van Tijdsbeeld Media voor het leveren van filmmateriaal heeft geleid tot een intensieve samenwerking tussen het Verzetsmuseum en het Fries Film Archief. De films van het museum die zijn gebruikt voor de DVD-box zijn door het Fries Film Archief opnieuw gedigitaliseerd. Vanwege de expertise van het Fries Film Archief op het gebied van audiovisuele collecties  én met het oog op de toekomstige samenwerking in het nieuwe Fries Museum is de filmcollectie van het Verzetsmuseum overgedragen aan het archief. Een deel van het filmmateriaal is vanaf september 2013 in de nieuwe presentatie van het Verzetsmuseum te zien.

De DVD-box is vanaf 16 april te koop via: www.webwinkel.lc.nl