JOODS ERFGOEDPROJECT IN GRONINGEN

Joodse Groningers Max Roeper en zijn vrouw Loes Piekema, die de oorlog overleefde

We gaan de provinciegrens over, want in Groningen is een bijzonder project gelanceerd. Fotograaf Robert Mulder wil de namen van vermoorde Joodse bewoners van de Heerewegbuurt laten adopteren. De geadopteerde namen komen op bordjes die in mei op de vloer van de Groningse Synagoge zullen worden gelegd. Hiervoor roept men de hulp in van vrijwilligers die, naast het adopteren van de naam, ook het bordje willen maken.

 

Een naam die inmiddels al is geadopteerd is die van Oud-Heerenveener Max Jacques Roeper. Na zijn studie geneeskunde werkte hij vele jaren als assistent op de chirurgische kliniek van het Algemeen Provinciaal, Stads- en Academisch Ziekenhuis in Groningen. In die tijd woonde hij aan de Heereweg 110. In 1935 ging hij in Heerenveen werken, waar hij een chirurgisch-gynaecologische praktijk voerde. Aan het begin van de oorlog vertrok hij weer naar Groningen, waar hij weer aan de Heereweg 110 ging wonen. Hij nam er deel aan het artsenverzet, maar werd uiteindelijk verraden door een patiënt die lid was van de NSB. Roeper kwam uiteindelijk terecht in vernietigingskamp Auschwitz, waar hij stierf aan de gevolgen van vlektyfus.

Max Roeper was getrouwd met Loes Piekema. Samen hadden ze twee zoons, Jacques en Frits. Zijn gezin heeft de oorlog overleefd. In de periode 1937-1940 heeft het echtpaar verschillende familietaferelen gefilmd, die te zien zijn op ons YouTube-kanaal:

Meer informatie over het project is hier te vinden.