PREMIÈRE HUIZUM OP FILM

Watertoren Huizum blusdienst CURVE

Komende zondagmiddag 31 oktober presenteert het Fries Film & Audio Archief Huizum op Film, een compilatie van historische film- en videobeelden uit het filmarchief. Deze première vindt plaats in eet- en wijkcafé De Basuin. De besloten première is voor genodigden. Huizum op Film is eveneens te zien tijdens het Noordelijk Film Festival op  zaterdag 13 november om 12.30 uur. Vervolgens doorlopend in eetcafé De Basuin en op het YouTube-kanaal van het Fries Film & Audio Archief.

Na Leeuwarden op Film (2018) kwam bij enkele Huizumers en Leeuwarders het idee op om iets vergelijkbaars te maken voor Huizum dorp en de Leeuwarder wijken Huizum-Oost en -West. Van Huizum is beduidend minder historisch filmmateriaal beschikbaar dan van de stad Leeuwarden, maar het Fries Film & Audio Archief dook in zijn schatkamers en kwam tot de conclusie dat er een mooie selectie van aansprekende beelden mogelijk was.

De beelden zijn door diverse filmmakers geschoten. De oudste fragmenten dateren van eind jaren 30. Op het huidige MCL-terrein zien we veel sport en spel aan de Borniastraat. Een stukje oostelijker worden zwemlessen in het openluchtbad aan de Badweg gegeven. Bijzonder zijn ook de filmbeelden die begin jaren 50 in speeltuin Gerard Dou in de wijk Huizum-West zijn gemaakt. En natuurlijk legden diverse filmmakers de Huizumer watertoren vanuit diverse hoeken vast. Evenals de (Verlengde) Schrans, de Huizumerlaan, het Potmarge-gebied (met de Sint Johannes de Doperkerk, de tuinderijen en het voormalige veilingterrein), Huizum Dorp en de Hollanderwijk. Ook It Doarp Huzum, het Huzumer-skûtsje zien we langskomen.

Droogzwemmen in het Huizumer openluchtbad

Jurjen Enzing deed de montage van Huizum op Film en Sjoerd IJbema schreef met hulp van enkele Huizumers een Nederlandstalige voice-over bij de filmcompilatie. Alexander Burger sprak de voice-over in en oud-wijkbewoner en muzikant Sjoukje Visser componeerde muziek bij de beelden. Huizum op Film duurt 35 minuten. De productie is financieel mede mogelijk gemaakt door Wijkpanel Huizum-West.


Datum:
31 oktober
Plaats:
Eetcafé De Basuin, Nieuwe Hollanderdijk 1, 8932 ES Leeuwarden
Tijd:
15.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)
Toegang:
beperkt, voor genodigden

Daarna is Huizum op Film te zien:
Noordelijk Film Festival
- woensdag 10 november, 20.00 uur – online
- zaterdag 13 november, 12.30 uur – Slieker Film – Groene Zaal
Voor tickets: https://noordelijkfilmfestival.nl

Vervolgens: doorlopend in Eetcafé De Basuin
YouTube: www.youtube.com/friesfilmarchief