Archiefprogramma Noordelijk Film Festival 2018

Publiek in Harmonie

Welke schatten bergt het Fries Film Archief? Hoe halen we die uit het verborgene en vinden ze opnieuw publiek? Hoe inspireert historisch filmmateriaal tot het vertellen en verbeelden van nieuwe verhalen? Deze vragen vormen op dit Noordelijk Film Festival de gedachte achter het archiefprogramma.

De afgelopen jaren heeft het Fries Film Archief met middelen uit het Deltaplan Digitalisering Cultureel Erfgoed duizenden films en video’s kunnen digitaliseren. De parels uit deze prachtige collectie vertonen we in een doorlopende voorstelling in onze HISTOBIOS vrij toegankelijk in de foyer van de Harmonie.

Daarnaast hebben we twee documentaires geprogrammeerd die gebruik maken van één van de absolute topstukken uit het Fries Film Archief: De Joodse Bruiloft (2018) en Forgotten Soldier (2018).

Als klap op de vuurpijl zijn er in samenwerking met de filmarchieven in Groningen en Drenthe performers van diverse pluimage geselecteerd om tijdens het filmfestival op te treden met zelf gekozen historisch filmmateriaal. Dit evenement vindt zaterdagmiddag 10 november plaats in Neushoorn Café.


Histobios
Maak het jezelf gemakkelijk in onze HISTOBIOS en bekijk hoogtepunten uit honderd jaar Friese filmgeschiedenis. Geniet van een eeuw Leeuwarden op film, de mooiste beelden uit de Friese filmgeschiedenis, topstukken uit het Fries Film Archief en ander historisch filmmateriaal verwerkt in diverse themamontages. De Histobios is een initiatief van Tresoar en het Fries Film Archief. Als onderdeel van Lân fan Taal is de Histobios heel 2018 geopend in de publieksruimte van Tresoar. Voor het Noordelijk Film Festival hebben we de Histobios tijdelijk verplaatst naar de foyer van de Harmonie. Het Fries Film Archief vertoont er de parels uit haar rijke collectie vanaf de vroege ochtend tot in de late uurtjes. Neem vooral even een kijkje bij de Histobios voor het volledige programma.


Noordelijke filmarchieven on stage

Op welke manieren kan historisch filmbeeld performers triggeren? Hoe geven zij zelf gekozen archiefbeelden nieuwe dimensies in muziek, sketch, poëzie, spoken word, rap? Spannend, nieuwsgierig? Kom dan zaterdagmiddag 10 november naar Neushoorn Café en laat je verrassen door zeven live optredens. Deze zijn geselecteerd na een open call van het Noordelijk Film Festival, Lân fan Taal en de noordelijke filmarchieven. De performers hebben geput uit de collecties van het Drents Audio Visueel Archief, de Groninger Archieven en het Fries Film Archief. Voor meer informatie klik hier.

Zaterdagmiddag 10 november, 15.30 – 17.30 uur, Neushoorn Café
Presentatie: Jacco de Boer

Performances:

  • Geart Tigchelaar – Sjoch no ris goed!  Friese poëzie – bij beelden uit het Fries Film Archief
  • Esther de Jong, Corné Wolf – tekst en compositie bij de laatste ‘Seedykster’ – bij beelden uit het Fries Film Archief
  • Poëzienetwerk Dichter Bij Leeuwarden/ minor Transmedia Storytelling – Terug naar de Toekomst, poëzie/spoken word/rap – bij filmbeelden van Leeuwarden
  • Astrid Ottes – Johanna, van de Jordaan naar het veen, een monoloog – bij filmbeelden uit het Drents archief
  • Zuiderlicht Strijkkwartet – Langsamer Satz, een werk van de Oostenrijkse componist Anton Webern (1883-1945), live uitgevoerd – bij beelden uit de Noordelijke filmarchieven
  • Cissy Joan – Thuis, zang/spoken word/rap rond dit thema – bij filmbeelden van Groningse wijken in de jaren 70-80 – beelden uit de Groninger Archieven
  • Sytse Jansma – Utbrekkende Wurden. Friese poëzie – bij beelden uit het Fries Film Archief
  • Veecaten – Koresand, een compositie – bij de voorlichtingsfilm (1972) van Ab Jansen over aardgaswinning in Nederland – beelden uit de Groninger Archieven


De Joodse Bruiloft en Forgotten Soldier

Het Fries Film Archief presenteert dit jaar een bijzondere tweeluik. De documentaires De Joodse Bruiloft van Omrop Fryslân en de Britse documentaire Forgotten Soldier maken beide gebruik van uniek beeldmateriaal om een bijzonder, indrukwekkend en soms aangrijpend verhaal te vertellen. Op zondag 11 november worden beide films vertoond. Kijk voor meer informatie op de site van het Noordelijk Film Festival, door te klikken op de filmtitels. Kaarten voor beide films zijn vanaf 29 oktober te verkrijgen.