Films Museum Opsterland naar Fries Film Archief

AV413 Juliana op brug Jubbega

Het Fries Film Archief is twee bijzondere historische films rijker. Het gaat om een 16mm-film uit de jaren ’20 over de pinksterdagen in Gorredijk en een 35mm-film uit de jaren ’30 gemaakt door Koos Boerma, destijds huisarts in Jubbega Derde Sluis. Vorige week heeft Museum Opsterland de beide films bij het FFA in beheer gegeven.De precieze inhoud van de films is nog grotendeels onbekend. Duidelijk is wel dat de oude pinksterfilm opnames bevat van draverijen in Gorredijk. Ook de makers zijn bekend: Sietse Teijema, Jan van der Vegt en John Deenen, alle drie werkzaam bij N.V. Voltawerk in Gorredijk. Voltawerk was een elektrotechnisch installatiebedrijf dat werd opgericht in 1913/14.

Na de Eerste Wereldoorlog specialiseerde men zich met name in zuivelapparatuur. Voltawerk was de voorloper van de latere Volmafabrieken, met vestigingen in Gorredijk en Grou en meer dan 300 man personeel.Vrijwilligers van het FFA gaan de films de komende weken inventariseren. Daarna worden de films gedigitaliseerd en krijgt Museum Opsterland de beschikking over een digitale kopie, zodat de films in het museum en de beide dorpen kunnen worden vertoond. Het FFA heeft relatief weinig historische filmbeelden van Gorredijk en Jubbega. Ook daarom zijn de films een aanwinst. Hieronder vindt u een film met beelden van het bezoek van koningin Juliana aan de beide dorpen.

zoeken?mivast=0&mizig=317&miadt=158&miaet=14&micode=0001&minr=721819&milang=nl&misort=last_mod|desc&mizk_alle=Gorredijk&miview=ff