FILMPROGRAMMA HISTOBIOS IN OKTOBER

Tsjebbe

Iedere maand presenteert het Fries Film Archief een filmprogramma in de Histobios van Tresoar. We vertonen hoogtepunten uit de Friese filmgeschiedenis. Dit filmprogramma is onderdeel van de tentoonstellingen die Tresoar in 2018 in het kader van Lân fan Taal presenteert.
Deze maand zijn er veel nieuwe dingen te zien in de Histobios. Zoals twee documentaires van Pieter Verhoeff, Yn dat sykjen sûnder finen (2006) over dichter Tsjêbbe Hettinga (foto) en Dwers en Tear (2014) over componist Cees Bijlstra. Daarnaast is vanaf deze week ook het eerste deel te zien van Feesten en tradities een montage die onze stagiaire Gretchen Wagstaff heeft gemaakt over verschillende vieringen in Friesland.

 

Ons dagelijks filmprogramma voor oktober:

10-12 uur – Leeuwarden op film. De mooiste beelden van de Friese hoofdstad uit de 20ste eeuw.
12-13 uur – Glimkes uit het Fries Film Archief. Speelse beeldmontages over diverse thema’s.
13-14 uur – Derop út! Friezen in het buitenland
14-15.20 uur – Pieter Verhoeff, twee docu’s: Tsjêbbe Hettinga en Cees Bijlstra
15.20-16 uur – Feesten en tradities, deel I
16-17 uur – Sport in Friesland, enkele filmische hoogtepunten.
17-19 uur Leeuwarden op film. De mooiste beelden van de Friese hoofdstad uit de 20ste eeuw.
19-20 uur – Blik op de Friese landbouw
20-22 uur – Topstukken uit het Fries Film Archief.

Bij de Topstukken vertonen we de films hieronder.

Detained
Solofilm van Stan Laurel uit 1924. Deze unieke kopie dook op in 2017, toen medewerker Jurjen Enzing de aanwezige, oude nitraatfilms in het filmarchief inventariseerde. Het bleek de enige kopie ter wereld met de verloren gewaande ‘Hanging Scene’.  Begin 2018 haalde het filmarchief met deze vondst het landelijke en internationale nieuws.
Duur: 18 minuten

Kar út Twa
De eerste Friestalige speelfilm (1937). Kar út Twa is een stille film, maar de tussentitels zijn Friestalig. Componist Cees Hiep uit Holwerd maakte speciaal voor deze vertoning van Kar út Twa een nieuwe soundtrack bij de film.
Duur: 43 minuten

De Joodse Bruiloft
Korte film uit 1939 met de bruiloft van Mimi Dwinger en Barend Boers . Unieke opnames van het huwelijk in de Leeuwarder synagoge, met opperrabbijn Abraham Levisson.  Na de vondst van deze film in 2017 schreef journalist Auke Zeldenrust een boek over het bruidspaar en de bruiloftsgasten en maakte filmmaakster Annet Huisman een documentaire over de spannende vlucht van het bruidspaar door Europa in 1942. Duur: 8 minuten

De Barre Tocht
Filmreportage van de beruchte Elfstedentocht van 1963. De film werd gemaakt door het Friese filmcollectief Kleare Kimen.
Duur: 16 minuten

Impressie van Friesland
Hoogtepunten uit een lyrische film over Friesland uit de jaren 50, waarin de talentvolle cameraman Piet Suir de vier seizoenen volgt.
Duur: 14 minuten

Big Talk about a Small Town
Film van Han Mook over booming Drachten begin jaren 70. Klassieke promotiefilm over de tweede ‘stad’ en het grootste dorp van Friesland.
Duur: 10 minuten