Cross-over project met Fries Landbouwmuseum van start

Fries Landbouwmuseum

Vandaag gaan het Fries Film Archief en het Fries Landbouwmuseum van start met een bijzonder erfgoedproject. De organisaties gaan samen op zoek naar cross-overs tussen de beide collecties. Voorwerpen in de vaste tentoonstelling van het landbouwmuseum zullen worden gekoppeld met historische filmfragmenten, waarin we deze voorwerpen in werking zien. Filmarchiefmedewerker Sjoukje Visser en landbouwmuseumvrijwilliger Rinke Oenema hebben een selectie van belangrijke landbouwfilms uit het filmarchief gemaakt en gaan de komende tijd op zoek naar historische filmfragmenten die passen bij landbouwwerktuigen en ‘boerenark’ uit de collectie van het landbouwmuseum. Deze fragmenten worden uit de films geknipt en in het landbouwmuseum vertoond bij de tentoongestelde voorwerpen. ‘Dood’ ding en historische film worden zo gecombineerd tot oorspronkelijk levend beeld.

Voorlopig zit het project in de researchfase. Er wordt naar bruikbare beeldfragmenten gespeurd en deze worden geselecteerd en beschreven. In een later stadium zullen de resultaten worden gepresenteerd, in het landbouwmuseum en op de websites van het filmarchief en het landbouwmuseum.

Het Fries Landbouwmuseum en het Fries Film Archief werken al langer samen. De film- en videocollectie van het landbouwmuseum is overgebracht naar het depot van het filmarchief en worden daar gerestaureerd, beheerd en gedigitaliseerd.