Piet Wagter (1906 – 1995)

De filmende bloemist uit Sneek 

Piet Wagter was een talentvolle amateurfilmer, die tussen 1934 en 1952 in en buiten Friesland diverse filmimpressies op 8mm maakte. Wagter runde in deze jaren met zijn vader het bloemenmagazijn Flora op het Grootzand in Sneek. In 1952 emigreerde het gezin via Canada naar de V.S. (Detroit), waar Wagter een handel in kunstbloemen begon.

In 2011 digitaliseerde het Fries Film Archief de filmcollectie van Piet Wagter. Deze werd ons geschonken door Krijn Wagter, de jongste zoon van de filmmaker. De collectie bevat unieke opnames van met name Sneek, maar ook van Grou (waar mevrouw Wagter-Hilarides vandaan kwam).

Piet Wagter toont zich een begenadigd amateur-filmer. Zijn films bevatten prachtige beelden van het stadsleven in Sneek en de bloemisterij. De vader van de filmer was een verwoed sportvisser. Dit levert unieke naoorlogse beelden op van vader en zoon die de trein naar Stavoren nemen om daar op dijk en pier te vissen.

Hoogtepunt in het oeuvre van Wagter zijn de beelden die hij maakte van de Elfstedentocht van 6 februari 1941. In de film duiken naast mooie wedstrijdbeelden ook enkele fragmenten van hoge Duitse officieren op. Even denken we dat Hitler in Hindeloopen door het beeld loopt. De gelijkenis is treffend. Had de Führer zijn jarige vriendin Eva Braun op een bliksembezoek aan de Friese Elfstedentocht getrakteerd, het evenement voor Friese krachtpatsers pur sang? Of is er sprake van een dubbelganger? De officier met Hitler-snorretje blijkt Werner Friedrich Ross te zijn, de Beauftragte (plaatsvervanger) van Reichskommissar Seyss Inquart voor Friesland. De hoge officier die naast hem loopt, is Karl Weidlich, ‘referent voor volksverlichting en propaganda’. Beeldmateriaal van deze officieren is behoorlijk uniek. Maar met name Wagters verslag van de wedstrijd, inclusief de aankomst van winnaar Auke Adema maakt deze film van grote historische waarde.