Joop Goes (1926 – 1995)

Gepassioneerde familiefilmer

Opgroeiende kinderen brachten de Leeuwarder hoteleigenaar Joop Goes ertoe zijn filmcamera te pakken. Daarbij vond hij het een uitdaging de techniek die erbij kwam kijken meester te worden.

Joop Goes (1926-1995) legde vooral zijn familieleven, de geboorte en verjaardagen van de kinderen vast. Vakanties op Vlieland, natuur en varen waren ook favoriete onderwerpen. Daarnaast verzon hij soms fictieve verhalen, waarbij zijn familieleden de hoofdrollen vertoonden.

Filmen en fotografie waren van jongs af aan zijn hobby. Als jongeman fotografeerde hij al graag, bijvoorbeeld tijdens zijn periode als soldaat in Nederlands Indië. De stap naar de filmcamera nam hij bij de geboorte van zijn dochter Joke in 1952.

Ambitie om professioneel filmer te worden had hij niet. Daar had hij ook de tijd niet voor. Hij had zijn handen vol aan zijn bedrijven, hotel Goes aan de Lange Marktstraat, en de horecagelegenheid in de Friesland Hal.

Wel maakte hij soms een betaalde film, bijvoorbeeld over het vak kraamverzorgen voor de Huishoudschool. Hij deed dat met zijn vriend en mede-filmfanaat Frans Wilmink. Beiden waren lid van de Friese filmclub ‘Kleare Kimen’, die iedere week bijeenkwam in Hotel De Doelen aan de Voorstreek.

De technische kant van het filmen met zijn 8 mm camera boeide hem mateloos. Hij maakte tussentitels en voorzag de films van geluid. Ook nam hij muziek en effecten op, op tape, en speelde deze synchroon af met de film.

Ellen Schat 2008, na interview familie Goes door Lieuwe Wijma, voormalig medewerker Fries Film Archief; met dank aan de familie Goes.

zoeken?miview=ff&mivast=0&mizig=317&miadt=158&miaet=14&micode=0001&minr=723262&milang=nl&misort=last_mod|desc&mizk_alle=joop+goes