Cornelis Bruinsma (1925 – 1988)

Reizende Leeuwarder veelfilmer

Naar de films van Bruinsma in het Fries Film Archief

Brugwachter en amateur-filmer Cornelis Bruinsma had een onbedwingbare neiging alles op film vast te leggen. Hij schoot tussen 1958 en 1985 zestig uur aan films, waaronder veel in Leeuwarden.

Met zijn eerste camera, een zogenaamd ‘roggebroodje’, maakte de Leeuwarder Bruinsma opnames van zijn duiven en duivententoonstellingen. Al snel kreeg hij de smaak te pakken en ontstond het idee de geschiedenis van Leeuwarden vast te leggen. Het filmen voelde hij als een opdracht, die gaandeweg steeds breder werd. In zijn optiek was de geschiedenis van Friesland niet los te zien van die van de rest van Nederland. Uiteindelijk reisde Bruinsma heel Europa door, filmend in musea en op historische plaatsen. “Natuurlijk zei de omgeving dat ik gek was”, vertelde hij in 1986 aan de Leeuwarder Courant. “Maar ik zei nog vaker tegen mezelf: Bruinsma, je bent knetter. Maar wat heb ik ervan genoten.”

Later keerde Bruinsma terug bij zijn basis. Hij maakte opnieuw uitgebreid opnames van Leeuwarden en bleef daarbij dicht bij zijn eigen leven als brugwachter en dat van zijn collega-ambtenaren. Hij bracht bijvoorbeeld de vuilnisophalers, de medewerkers van de plantsoenendienst, maar ook de burgemeester en de gemeenteraad in beeld.

Veelvuldige publieke vertoning van zijn opnames maakte Bruinsma niet meer mee, maar daar was het hem ook niet om te doen geweest. “Ik vind het filmen op zichzelf mooier dan het laten zien van de filmpjes”, vertelde hij in 1986, twee jaar voor zijn dood.

Ellen Schat, met dank aan Carla Duim, Historisch Centrum Leeuwarden – 2005

Bruinsma