Zaterdag 10 september: BLIK OP BEELD SMALLINGERLAND

Drachten

WIE HEEFT NOG BIJZONDERE FILMS OF VIDEO’S LIGGEN?

Zaterdag 10 september 2016 kunnen inwoners van Smallingerland vanaf 10.30 uur met hun filmpjes en video’s langskomen in Bibliotheek Drachten. De jubilerende historische vereniging Smelne’s Erfskip organiseert dan in samenwerking met het Fries Film Archief, Bibliotheek Drachten en Museum Dr8888 ‘Blik op Beeld Smallingerland’, een inzamelingsactie van historisch film- en videomateriaal.

Belangstellenden – ook zonder films – zijn van harte welkom in de bibliotheek aan het Drachtster Museumplein. Medewerkers van het Fries Film Archief zijn aanwezig om de historische waarde van het meegebrachte film- of videomateriaal te beoordelen. Alle soorten materiaal zijn welkom: 8mm films, super8 films, 16mm films en diverse videosystemen. Het filmarchief kan adviseren over de mogelijkheden om het materiaal te digitaliseren en/of op dvd te laten zetten.

Vertoning oude beelden
Tijdens deze inzameldag is er een doorlopende voorstelling van historisch filmmateriaal van Drachten en Smallingerland uit de collectie van het Fries Film Archief. Het betreft materiaal uit de filmcollecties van amateurfilmers, onder wie de Drachtsters Roel Oostra en Jan Peper. Ook in de filmzaal van museum Dr8888 wordt de gehele dag historisch filmmateriaal van Drachten vertoond.

Oude films niet weggooien
Om te voorkomen dat waardevolle (familie)films verloren gaan, is het Fries Film Archief in 2012 begonnen met het organiseren van dergelijke Blik op Beeld-dagen. Oude beelden, vaak unieke tijdsdocumenten, worden verzameld en opnieuw een podium gegeven. Historische vereniging Smelne’s Erfskip bestaat dit jaar 25 jaar en is zich bewust van de historische waarde van filmmateriaal. Daarom werken Smelne’s Erfskip en het Fries Film Archief samen bij het verzamelen en digitaliseren van belangrijk Drachtster en Smallingerlands film- en videomateriaal. Op dezelfde manier werkt het filmarchief samen met diverse historische verenigingen, musea en archieven in Friesland.

Datum: 10 september 2016
Locatie: Bibliotheek Drachten, Museum Dr8888
Tijd: 10.30-15.30 uur
Toegang: gratis