Films Tresoar overgedragen aan het Fries Film Archief

Filmrol en doos Kingma's Bank handschoen 2

In de archieven van Tresoar zijn deze week twee oude filmpjes van Kingma’s Bank ontdekt. Deze bank kocht in 1937 het pand van de Amsterdamsche Bankvereeniging in Leeuwarden aan, om daar het hoofdkantoor te vestigen. Een van de films die is ontdekt, lijkt een registratie van deze verhuizing. Het betreft prachtige Leeuwarder beelden uit de dertiger jaren. De andere film is gemaakt in de jaren vijftig en bevat opnames van personeelsreisjes met de boot naar Earnewâld en Sneek.

Tresoar werkt nauw samen met het Fries Film Archief als het gaat om bewegende beelden van Fryslân. Het Fries Film Archief verzamelt zelf actief filmmateriaal, maar ook bij Tresoar komen video’s en films binnen, meestal als onderdeel van een groter archief. Zo zitten in een bedrijfsarchief, naast notulenboeken en financiële gegevens, soms ook bedrijfsfilms. Wanneer er films of video’s bij Tresoar binnenkomen, worden die overgedragen aan het Fries Film Archief. Daar werken mensen met de ervaring en expertise om het materiaal goed te digitaliseren, te beschrijven en te conserveren.

In de depots van Tresoar liggen nog diverse filmblikken en videobanden die in het verleden aan Tresoar zijn geschonken. Ook dat oude materiaal wil Tresoar graag veilig stellen voor de toekomst en beschikbaar maken voor het publiek. Daarom draagt men het over aan het Fries Film Archief, waar de vrijwilligers ze gaan bekijken. Deze week heeft Tresoar onder meer films van Kingma’s Bank en de Dienst Landbouwvoorlichting (DLV) naar het Fries Film Archief gebracht, inclusief de projector van de DLV die destijds aan Tresoar is geschonken.

Het materiaal zal de komende maanden worden geïnventariseerd. Wat zou er op staan? Als er bijzonder materiaal tussen zit, zullen we dat graag met u delen!