Waddenvereniging schenkt filmcollectie aan Fries Film Archief

Landaanwinning 1

Vorige week heeft de Waddenvereniging zijn filmcollectie geschonken aan Tresoar en het Fries Film Archief. De collectie bestaat voornamelijk uit documentaire-materiaal op Betacam SP-banden. Dit materiaal wordt de komende tijd door het FFA geïnventariseerd en waar interessant genoeg gedigitaliseerd. In de collectie zit ook een 16mm film. Dit is meteen een topstuk: de natuurfilm ‘Waddenzee – Vogelland’ (1970) van regisseur Jan van de Kam. De film won destijds meerdere internationale prijzen. Het FFA zal deze film hoe dan ook digitaliseren en hem voor het publiek weer toegankelijk maken.

Het Fries Film Archief bezit intussen een behoorlijke ‘waddencollectie’. Er is de afgelopen jaren geïnvesteerd in contacten met archieven, musea en historische verenigingen in het waddengebied en de Friese kuststreek, en er zijn inventarisaties gemaakt van diverse film- en videocollecties die deze partijen in de loop der jaren hebben verzameld. Een mooi voorbeeld is de videocollectie van Oerol. De organisatie van het festival heeft twee jaar geleden enkele honderden videobanden bij Tresoar en het FFA in beheer gegeven. De inhoud van de banden is inmiddels door een groep vrijwilligers helemaal in kaart gebracht. Delen eruit zullen de komende tijd worden gedigitaliseerd.

We zijn erg blij met de filmcollectie van de Waddenvereniging. Het is een prachtige aanvulling op de waddencollectie van het FFA.

Om u alvast in de sfeer te brengen vindt u hieronder een link naar een van de topstukken uit de huidige waddencollectie van het FFA: de film ‘Van Waddenzand tot Vruchtbaar Land’, een documentaire van filmmaker Han de Vries uit de jaren ’50, waarin de landaanwinning aan de Friese waddenkust een belangrijk thema is. Bekijk hier: Van waddenzand tot vruchtbaar land