Waddengasten – Beleef wad op het Noordelijk Film Festival

2013- juli- waddenexcursie werelderfgoed.

De Waddenvereniging bestaat in 2015 vijftig jaar en sluit haar jubileumjaar af met een waddenspecial op het Noordelijk Film Festival (11-15 november). Geniet van de nieuwe speelfilm De Ketelmannen of de krachtige documentaire De Vogelwachter. Kom heerlijk loungen in waddensferen in de LC-foyer van de Harmonie en bezoek er de speciaal samengestelde fototentoonstelling. Hoogtepunt vormt het programma Waddengasten op zondag 15 november van 12.30 tot 14.45 uur in de Bentacera zaal. Bekende Nederlandse filmmakers vertellen aan de hand van bijzondere fragmenten over hun werk en band met de Wadden. Waddengasten wordt in samenwerking met het Fries Film Archief georganiseerd.

Het waddengebied vormt een blijvende inspiratiebron voor veel documentaire- en filmmakers. Net zo veranderlijk als de natuur van het waddengebied is ook de wijze waarop het wad wordt verbeeld. Bij de een gaat het over de soms verwoestende natuurkrachten die elke dag opnieuw het gebied vormen. Bij een ander staat juist de mens centraal, die in de geschiedenis van het gebied duidelijk haar sporen heeft nagelaten.

Te gast bij filmmakers op zondag
Tijdens Waddengasten gaan een aantal bekende Nederlandse documentairemakers met elkaar in gesprek. Zij doen dit aan de hand van filmfragmenten uit hun eigen films. Hans den Hartog vertelt bijvoorbeeld over De Vogelwachter, zijn documentaire waarin het gepassioneerde werk van enkele vogelwachters op Terschelling, Engelsmanplaat en Rottumerplaat wordt gevolgd. Deze film wordt op een ander moment in het festival helemaal vertoond. Ruben Smit is ook aanwezig. Hij maakte de succesvolle natuurfilm De Nieuwe Wildernis (2013) en is nu druk bezig met twee nieuwe documentaires over de Waddenzee, waaronder de verfilming van een oud filmscript van Bert Haanstra dat dit jaar werd teruggevonden in het archief van de Waddenvereniging. Andere deelnemers zijn Magda Augusteijn met haar film Terug aan de zee over de verdwijning van Rottumeroog en Rob de Wind die de film Waddenzee, onze laatste wildernis maakte.

De Waddengasten show wordt afgesloten met de vertoning van Wadden boven Water, de korte klassieker uit 1988 van de nestor van de Nederlandse documentaire, Kees Hin. Ook hij neemt deel aan de talkshow. In de film schetst hij een portret van de bewoners van het waddengebied, hun relatie tot het gebied en hun conflict met de opdringerige, regelgevende buitenwereld.

Datum: zondag 15 november
Tijd: 12.30 – 14.45 uur
Zaal: Bentacera zaal (2e verdieping Harmonie)

Een toegangskaartje voor Waddengasten kost € 9,- en kun je vanaf 2 november 19.00 uur online reserveren via de website van het Noordelijk Film Festival of kopen aan de kassa.

Meedoen aan de fotowedstrijd
(Amateur)fotografen opgelet! Heb jij een foto die past binnen het thema Waddengasten? Doe dan mee aan de fotowedstrijd van de Waddenvereniging in samenwerking met Fries Film Archief, ROOTS magazine en Noordelijk Film Festival. Stuur jouw beste foto voor 1 november a.s. naar email hidden; JavaScript is required. Een professionele vakjury beoordeelt de ingezonden foto’s en bepaalt wie de winnaars zijn. Op het Noordelijk Film Festival worden alle winnende foto’s tentoongesteld. Alle winnaars krijgen de ROOTS scheurkalender 2016 en een excursiebon van de Waddenvereniging om volgend jaar nog meer mooie foto’s te kunnen maken. Bovendien ontvang je een vrijkaartje voor het programma Waddengasten op zondagmiddag tussen 12.30 uur en 14.45 uur én krijg je na afloop van het festival de afdruk van je eigen foto mee naar huis. Win je de hoofdprijs, dan ontvang je daar bovenop nog een half jaarabonnement op ROOTS magazine en het boek De Kleuren van het Wad van Kester Freriks.
Klik hier voor de actievoorwaarden