Veel Friese amateurfilmers in documentaireserie ‘Nederland op Film’

Kinderen Andringa voor de TV 3

 

Woensdag 7 februari start Omroep MAX met Nederland op Film, een documentaireserie samengesteld uit amateurfilms van de jaren 20 tot 80. De serie is thematisch van opzet. ‘Feest’ is het thema van de eerste aflevering. Daarna volgen ‘Hollandse huishoudens’, ‘vakantie’, ‘werk’, ‘verenigingen’ en ‘helden’. Makers van de serie zijn Feije Riemersma (regisseur), Erik Willems (editor, beeldresearch) en Gerard Nijssen (beeldresearch). Willems en Nijssen zijn bekend van hun werk voor het programma Andere Tijden en maakten vorig jaar de DVD Leeuwarden op Film. De mooiste beelden van de Friese hoofdstad uit de 20ste eeuw.

Door deze laatste productie zijn Willems en Nijssen goed bekend geraakt met de schatkamers van het Fries Film Archief. Voor de serie van MAX hebben ze relatief veel filmbeelden van Friese amateurfilmers gebruikt. Onder andere het inmiddels iconische beeld van de Leeuwarder kinderen Andringa in de jaren 50, voor wie de komst van het eerste televisietoestel een groot feest is. Vader Sjoerd Andringa, persfotograaf en verwoed amateurfilmer, zette het gebeuren in scène en filmde het bezorgen en uitpakken van het toestel, en de intensiteit van het kijken naar de eerste televisiebeelden.

Een oproep in diverse media om amateurfilms in te sturen leverde Omroep MAX veel bruikbaar materiaal op voor de serie. Nijssen zocht bovendien in veel film- en beeldarchieven in de diverse regio’s en provincies. Vervolgens begon de enorme klus van de beeldresearch.  Het leverde een serie op die de geschiedenis van het dagelijks leven in het Nederland van de 20ste eeuw laat zien. Regisseur Feije Riemersma: ‘En daardoor is de intimiteit zo groot en de sfeer zo bijzonder. De blik is ongegeneerd, want de filmer en de mensen die worden gefilmd kennen elkaar en hebben een relatie. De filmer is altijd onverdacht. Dit zijn geen Facebookvideo’s waarmee de maker zoveel mogelijk likes probeert binnen te halen. Hij filmt maar voor een paar mensen’ (De Volkskrant, 31 januari 2018).

Hier een link naar de column in De Volkskrant die Sylvia Witteman over de serie schreef ( (31/1/18) : Een snotneus, mijn lelijke jurk en onze oude poes

Omroep MAX: Nederland op Film
Vanaf 7 februari, zes weken lang op NPO 2, 20.45 uur