TV-archief Súdwest Fryslân overgebracht naar Fries Film Archief

RTN-collectie5

Vorige week is een groot deel van het archief van de regionale omroep Súdwest Fryslân overgebracht naar het Fries Film Archief. Het betreft ca. 350 tv-uitzendingen van Radio & Televisie Nijefurd (RTN), Súdwest Fryslân Lokaal en Studio Súdwest over de periode 1997-2011. Het contact tussen de lokale omroep en het filmarchief kwam tot stand via Gerard Sirag (hoofd radio) en Jos van der Meulen. De laatste was jarenlang als cameraman en editor betrokken bij RTN en is sinds kort vrijwilliger bij het filmarchief.

Het Fries Film Archief neemt de originele opnamebanden in beheer. Deze zullen de komende tijd via de catalogus van het filmarchief publiek toegankelijk worden gemaakt. Dit is relatief eenvoudig, want het tv-archief van RTN is grotendeels gedigitaliseerd. Een back-up van deze digitale bestanden wordt door het filmarchief ook in beheer genomen.  Na het archief van Oskar TV (Skarsterlân) is RTN het tweede Friese lokaal omroeparchief dat onderdak krijgt in het depot van het filmarchief bij Tresoar.

RTN was de lokale omroep voor de Friese gemeente Nijefurd. Filmmaker Aaldert de Jonge richtte de omroep in 1997 op. Hoewel de eerste uitzending van 15 maart 1997 is, vormde de Elfstedentocht van 4 januari 1997 het eigenlijke begin van RTN. De omroep was actief met radio, televisie en kabelkrant.

Toen de gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel in 2011 werden samengevoegd tot de gemeente Súdwest Fryslân veranderde RTN zijn naam in Súdwest Fryslân Lokaal en later in Studio Súdwest.

De huidige Omrop Súdwest is gevestigd in Multifunctioneel Centrum ‘De Swel’ in Koudum, waar zich ook de bibliotheek, de jeugdsoos en een vestiging van scholengemeenschap Bogerman College bevinden.


Foto: Jos van der Meulen plaatst de collectie RTN in het filmarchief