Slieker 120 jaar

Advertentie-Slieker

Komende zaterdag is het 120 jaar geleden dat de Leeuwarder George Christiaan Slieker als eerste Nederlander films ging vertonen. Dit gebeurde tijdens de Leeuwarder kermis op het Wilhelminaplein. Slieker opende daar op 16 juli 1896 zijn Grand Théâtre Edison, de eerste Nederlandse kermisbioscoop.

Over dit novum schreef de Leeuwarder Courant destijds: “Rijtuigen, omnibussenequipages, ‘elegante’ voetgangers en menschen uit het volk, alles schijnt te leven, zelfs de rook die een voorbijganger, nadat hij de cigarette uit den mond heeft genomen, uitblaast, ziet men opstijgen (…) Iedere dag is er wat nieuws te zien (…) Wie het heeft gezien, staat er ‘versteld’ van.”

Twaalf jaar lang trok Slieker met zijn bioscooptent langs kermissen en schouwburgen. In deze periode kwamen steeds meer kermisbazen op het idee om films te vertonen en de eerste vaste bioscopen gingen van start. In 1908 gaf de familie Slieker haar reizend bestaan op. Ze verkochten de kermistent en gingen in Drachten wonen. De filmprojector, de kinematograaf, bleef in de familie en werd later aan Museum Dr8888 geschonken.

Toen Filmhuis Leeuwarden in 2012 verhuisde naar het nieuwe Fries Museum aan het Wilhelminaplein werd de naam Slieker Film gekozen. Zo leeft de naam van de Leeuwarder filmpionier voort op de plek waar 120 jaar geleden de Nederlandse bioscoopgeschiedenis begon.

Lees hier meer over George Christiaan Slieker en zijn bioscooponderneming?

In de jaren dertig heeft George Slieker, de oudste zoon van George Christiaan Slieker, enkele familiefilmpjes gemaakt. Onder andere van de verjaardag van zijn vader in 1936. George Slieker had een fotozaak in Assen en filmde regelmatig. Hieronder het filmpje: Opa is jarig, opgenomen in Drachten. George Christiaan werd die dag 65 jaar.