Première concertino ‘De hel van 63’ met beelden uit Fries Film Archief

Elfstedentocht 1963

Donderdagavond 24 maart vindt in Heerenveen de première plaats van ‘De hel van ‘63’, een nieuw concertino voor eufonium en fanfareorkest, gecomponeerd door Hendrik de Boer. Filmbeelden uit het Fries Film Archief van de barre Elfstedentocht van 1963 luisteren de uitvoering op.

De compositie is speciaal geschreven voor eufoniumsolist Robbert Vos, die deze avond, begeleid door Christelijke Muziekvereniging ‘Eendracht Maakt Macht’ Oudega (ZWF) onder leiding van Piet Groeneveld, de solopartij voor zijn rekening neemt. Solist en orkest nemen de luisteraar mee op een barre tocht langs bevroren sneeuwlandschappen en verraderlijke ijsvlakten, aangevuurd dan wel tegengewerkt door een ijzige noordoostenwind. Door gebruik te maken van een aantal interessante audiovisuele aspecten wordt de compositie een boeiende muzikale (her)beleving van de zwaarste Elfstedentocht ooit.

Rondom de première van ‘De Hel fan ‘63’ zijn enkele andere, passende composities geprogrammeerd. Samen vormen zij een aaneengesloten concert van ongeveer anderhalf uur. Naast Robbert Vos, Hendrik de Boer en ‘Eendracht Maakt Macht’ verleent ook componist, klankkunstenaar en bioloog Sytze Pruiksma zijn medewerking aan de avond. Hij neemt de toehoorders mee op reis door het Friese weideland en laat hen op onverwacht muzikale wijze kennismaken met de schoonheid ervan.

Praktische informatie:
Locatie: ‘De Rinkelbom’, Zwanedrift 2, 8446 KS, It Hearrenfean
Datum: donderdagavond 24 maart 2016
Tijd: 20.15 uur
Toegang: gratis
Lees hier meer of bekijk de poster