Oudste bioscoopkaartje van Nederland overhandigd aan museum Dr8888

Bioscoopkaartje Slieker

Onlangs vond verzamelaar Maarten Brinkman in een oud album met lucifersetiketten, dat dateert van rond 1900, een bioscoopkaartje. Het bleek een entreebewijs te zijn voor ‘Theater Edison’, de kermisbioscoop waarmee George Christiaan Slieker (1861-1945) destijds stad en land afreisde. G.C. Slieker staat bekend als de eerste bioscoopondernemer van Nederland. In 1896 begon hij als eerste Nederlander films te vertonen. De kermis op het Leeuwarder Wilhelminaplein kreeg de primeur.

Het opgedoken bioscoopkaartje is nog puntgaaf en de periode klopt met het verhaal over de reizende kermisbioscoop met de ‘kinomatograaf’, de filmprojector waarmee Slieker zijn films vertoonde. Het kaartje vermeldt niet waar en wanneer het werd verkocht. Voor zover bekend is het het oudst bewaard gebleven Nederlandse bioscoopkaartje.

Op zaterdag 7 november heeft Maarten Brinkman het bioscoopkaartje officieel overhandigd aan Ramona Dumas van Museum Dr8888 waar ook de kinematograaf van Slieker bewaard wordt. Deze is tijdelijk uit het depot gehaald en momenteel samen met het bioscoopkaartje te bewonderen in een van de presentatieruimten van museum Dr8888.

Aanwezig bij de overhandiging waren Asing Walthaus, journalist bij de Leeuwarder Courant, en Jacqueline Schrijver, directeur van Film in Friesland (waaronder Slieker Film). Jacqueline Schrijver kondigde aan dat er in 2016 bij Slieker Film een reünie zal worden georganiseerd van de familie Slieker. Daar zal het bioscoopkaartje worden tentoongesteld

Voor meer informatie over George Christiaan Slieker, zijn kermisbioscoop en de kinematograaf, zie hier.