oude 35mm films geviewd en gedigitaliseerd

Gorredijk pinksterfilm3

Voor het Deltaplan Digitalisering Fries Erfgoed is Fries Film Archiefmedewerker Jurjen Enzing begonnen met het inventariseren van alle 35mm films uit de collectie van het filmarchief. Dat kan nu, omdat het filmarchief onlangs de 35mm view- en montagetafel van filmmaker Anton Stoelwinder heeft overgenomen.

Heel veel 35mm films liggen er niet bij het filmarchief, maar door de jaren heen is er toch een kleine, waardevolle collectie opgebouwd. Een van de mooiste exemplaren is een ‘pinksterfilm’ uit de jaren twintig. Het gaat om filmopnames van draverijen tijdens de pinksterfeesten in Gorredijk. De film is afkomstig uit de collectie van Museum Opsterland. De afgelopen weken is de collectie van het Old Burger Weeshuis in Sneek bekeken. In 1931 vierde het weeshuis haar 350-jarig jubileum. Ter gelegenheid hiervan heeft men een film over sport in Sneek gefinancierd en – vermoeden we – enkele films aangekocht om te vertonen aan genodigden en bewoners. Deze collectie bevat enkele topstukken, waarover de komende tijd zeker meer nieuws zal volgen.

Andere bijzondere 35mm collecties die zullen worden geïnventariseerd, zijn enkele filmrollen met opnames van Elfstedentochten van filmproductie en – distributiebedrijf Cinetone uit Amsterdam (misschien afkomstig van de bekende filmimporteur, -distributeur en –producent Eduard Pelster) en een serie films van het Fries Rundvee Stamboek.

De eerste 35mm-films worden inmiddels gedigitaliseerd. In september hebben we de pinksterfilm van Gorredijk digitaal beschikbaar, die we dan zullen overhandigen aan museum Opsterland.