Tentoonstelling over jubilerende filmclub de Kleare Kimen nu online!

Kleare Kimen 1

De film- en videoclub Kleare Kimen bestaat 65 jaar. Voor het landelijk Amateurfilm Platform (AFP) en het Fries Film Archief vormde dit de aanleiding om een online tentoonstelling op de website van het AFP in te richten. Meer dan honderd films van leden van de Kleare Kimen, die digitaal beschikbaar zijn in het Fries Film Archief, kunnen vanaf begin december via het AFP en de website van het Fries Film Archief worden bekeken. Daarnaast schreef Evelien van der Kooi, MA Master Film- en Televisiewetenschap (Universiteit Utrecht), een inleiding over de Kleare Kimen in de jaren vijftig en zestig. Ze schreef ook een langer artikel, dat inmiddels is gepubliceerd op de website van het Fries Film Archief. 

In 1951 vatte een groepje filmliefhebbers het plan op om een Friese smalfilmclub voor amateurfilmers op te richten. Het doel was verhoging van het filmtechnische peil van de Friese amateurcineasten. Het initiatief werd ondersteund door de Vereniging van Groninger Amateursmalfilmers. De initiatiefnemers organiseerden op 17 oktober 1951 een bijeenkomst, waarbij ook acht Groningse amateurfilmers aanwezig waren. Tijdens deze bijeenkomst werd de Friese smalfilmclub de Kleare Kimen opgericht. Friese beweger en filmmaker Jan Bearn Singelsma was de bedenker van de naam.

In die eerste jaren kwamen de leden in het winterseizoen in hotel De Doelen in Leeuwarden bij elkaar. Er werden werkavonden, filmavonden-met-de-dames-erbij, onderlinge filmwedstrijden, demonstraties en lezingen georganiseerd. Alle leden van de Kleare Kimen waren enthousiaste amateurfilmers en maakten individueel veel films. Bekende namen van het eerste uur waren R. van der Velde, G. Vrolijk, W. Baljet, P. Plantinga, L.E. Huijing, O.A. Brouwer, W.L.C. Remy en J.M. Boudewijn. Zij legden niet alleen hun gezin en dagelijks leven op de gevoelige plaat vast; ze maakten ook sfeerimpressies van verschillende plaatsen in Leeuwarden en Friesland, documentaires over allerlei onderwerpen, korte speelfilms en soms zelfs animaties.

Soms maakten de Kleare Kimen-leden gezamenlijk een film. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de Elfstedentochtfilms uit 1954, 1956 en 1963. Tien leden legden de Elfstedentocht van 1954 op 8mm- en 16mm-filmmateriaal vast. Deze film ging op het Provinciehuis in première voor een select gezelschap, bestaande uit onder andere de Commissaris van de Koningin, een aantal wedstrijdrijders en het bestuur van de Elfstedenvereniging. De film werd daarna in de provincie vertoond en bereikte zelfs  Kasteel Nijenrode in Tilburg. Na deze succesvolle productie maakten Kleare Kimen-leden ook reportages over de Elfstedentochten van 1956 en 1963.

Naast veel namen van leden en titels van films leverde het onderzoek van Evelien van der Kooi ook nieuwe films op. Ze ontdekte onbekende filmblikken in de archieven van de Kleare Kimen  en de NOVA (Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs). Deze films zullen in het Fries Film Archief worden opgenomen en worden gedigitaliseerd in het kader van het Deltaplan Digitalisering Fries Erfgoed.

Het artikel van Evelien van der Kooi is te lezen op:
http://friesfilmarchief.nl/filmmakers/schets-van-de-friese-filmgeschiedenis/amateurfilmclub-kleare-kimen-in-de-jaren-50-en-60/

De online tentoonstelling van de Kleare Kimen is vanaf 7 december te bekijken op:
http://www.amateurfilmplatform.nl/

Klik hier voor een ledenlijst van de Kleare Kimen in de jaren ’50-’60, samengesteld door Evelien van der Kooi. Op diverse namen kunt u vervolgens doorklikken naar hun filmcollectie in het filmarchief